Sporočilo podpore in šopek, ki ga je nekdo položil pred vhod na posestvo Windsor. Foto: Reuters
Sporočilo podpore in šopek, ki ga je nekdo položil pred vhod na posestvo Windsor. Foto: Reuters

Kot smo že poročali, je valižanska princesa v petek prekinila večmesečni medijski molk in v videonagovoru, ki je bil posnet v sredo na posestvu Windsor, razkrila, da so ji po januarski operaciji odkrili raka in da se zdravi s kemoterapijo. Poudarila je, da sta se z Williamom v prvi vrsti osredotočila na to, da vse skupaj pojasnita svojim otrokom, desetletnemu Georgeu, osemletni Charlotte in petletnemu Louisu.

Mnogi Britanci – pa tudi drugi –, ki so podlegli maniji ugibanja, kaj se s princeso dogaja in ali je v resnici bolna, so v en glas izražali obžalovanje zaradi svojih ravnanj, ob tem pa zakoncema Wales namenjali besede podpore.

"Princ in princesa sta oba izjemno ganjena zaradi spodbudnih sporočil, ki sta jih po objavljenem posnetku dobila tako od ljudi v Združenem kraljestvu, v državah Commonwealtha in z vsega sveta," so sporočili iz Kensingtonske palače, kjer ima par uradni sedež.

"Ganila ju jo toplina javnosti in njena podpora, obenem pa sta zelo hvaležna, da javnost razume njuno željo po zasebnosti," so še dodali v palači.

Sorodna novica Valižanska princesa Catherine ima raka in se zdravi s kemoterapijo

V zadnjih tednih so se, kot omenjeno, pojavljala najrazličnejša ugibanja, na družbenih omrežjih pa tudi prave teorije zarote glede dogajanja okoli princese. Ugibanja so se še povečala, ko so nekatere največje svetovne fotografske agencije odpoklicale prvo uradno fotografijo valižanske princese, ker je bila ta preveč digitalno spremenjena.

Po princesinem nagovoru pa je v medijih sledil popoln preobrat. Kot poroča Reuters, so vsi večji britanski mediji izražali podporo princesi, nekateri, na primer tabloidni (in dostikrat vodilni v ugibanjih glede zasebnosti znanih) Daily Mail, pa celo okrcali javnost zaradi natolcevanj: "Le kako se vsi tisti zlobni spletni troli počutijo zdaj?"

Med znanimi imeni so princesi podporo izkazali tudi predstavniki politike, na primer britanski premier Rishi Sunak, canterburyjski nadškof Justin Welby in ameriški predsednik Joe Biden. Sunak je ocenil, da je Kate "pokazala izjemen pogum" s svojo izjavo, in dodal, da so se nekateri mediji in ljudje na družbenih omrežjih do nje obnašali "precej krivično". Pozitivni odzivi so prišli tudi iz same kraljeve družine - podporo ji je izrekel kralj Karel III., ki se tudi sam zdravi zaradi nerazkrite oblike raka, ter svak, princ Harry z ženo Meghan.