Foto: Reuters
Foto: Reuters

V izjavi, ki jo je BBC posnel na gradu Windsor, je Catherine povedala, da so njeno stanje odkrili po januarski operaciji trebuha. Odkritje je bilo zanjo velik šok, a je zagotovila, da se počuti dobro in da je vsak dan močnejša, poroča britanski BBC.

Opisala je, da sta z možem, princem Williamom, potrebovala čas, da sta to pojasnila svojim trem otrokom, desetletnemu Georgeu, osemletni Charlotte in petletnemu Louisu. "To je bil seveda velik šok, in z Williamom sva naredila vse, da bi to predelala. Kot si lahko predstavljate, je bilo za to potrebno veliko časa. Potrebovala sem tudi nekaj časa, da sem si opomogla po večji operaciji. Najpomembnejše pa je, da sva počasi Georgeu, Charlotte in Louisu pojasnila stanje na njim primeren način in jih pomirila, da bo z mano vse v redu."

42-letna princesa je bila 16. januarja sprejeta na londonsko kliniko zaradi večje operacije trebušne votline. V palači takrat niso želeli povedati, zaradi česa se Catherine zdravi, vendar so dejali, da gre za nerakavo obolenje.

"Vendar so preiskave po operaciji pokazale, da je bil rak. Zdravniška ekipa mi je zato svetovala, da naj opravim preventivno kemoterapijo, in zdaj sem v začetni fazi tega zdravljenja," je zdaj povedala princesa.

V izjavi, ki jo je po poročanju The Guardiana posnela v sredo in objavila v petek ter se je začela z zahvalo vsem, ki so ji poslali sporočila podpore, je Catherine dejala, da se počuti dobro in da je to lahko zagotovila tudi svojim otrokom. "Povedala sem jim, da sem zdrava in da postajam vsak dan močnejša, saj se osredotočam na stvari, ki mi bodo pomagale ozdraveti – v mislih, telesu in duhu," je dejala. "V veliko uteho mi je, da mi ob strani stoji William. Prav tako kot ljubezen, podpora in prijaznost, ki ste jo izkazali številni izmed vas. To nama obema veliko pomeni."

Kralj je ponosen na "ljubljeno snaho"

Tudi kralj Karel III. se trenutno zdravi zaradi raka, ni pa znano, za kakšno rakavo obolenje gre, niti pri njem niti pri Catherine. Iz Buckinghamske palače so sporočili, da je kralj "zelo ponosen na Catherine zaradi njenega poguma, da je spregovorila, tako kot je." Po njunem skupnem prebivanju v bolnišnici sta tudi zdaj v "najtesnejših stikih". "Obe veličanstvi (kralj Karel III. in kraljica Kamila) bosta v tem težkem obdobju še naprej nudili ljubezen in podporo celotni družini," njuno sporočilo povzema Reuters.

Javno izjavo sta objavila tudi vojvoda in vojvodinja Susseška Harry in Meghan: "Kate in družini želiva zdravje in zdravljenje ter upava, da bodo to lahko storili zasebno in v miru."

Princesa Kate ima raka

V zadnjih tednih so se sicer pojavljala najrazličnejša ugibanja, na družbenih omrežjih pa tudi prave teorije zarote glede dogajanja okoli princese. Ugibanja so se še povečala, ko so nekatere največje svetovne fotografske agencije odpoklicale prvo uradno fotografijo valižanske princese, ki naj bi bila objavljena po operaciji, ker so potrdile, da je digitalno spremenjena. To je potrdila tudi Catherine in se opravičila.

Javnost je v nagovoru zdaj pozvala, da prosi za razumevanje: "... kot družina potrebujemo nekaj časa, prostora in zasebnosti, medtem ko zaključujem svoje zdravljenje. Moje delo me je vedno navdajalo z veseljem in veselim se, da se bom vrnila, ko bom lahko. A zdaj se moram osrediniti na popolno okrevanje."

Sprva je bilo rečeno, da se bo k opravljanju javnih dolžnosti vrnila po veliki noči, vendar se to zdaj, kot kaže, ne bo zgodilo.

Vest o bolezni princese je zaokrožila po svetu. Foto: Reuters
Vest o bolezni princese je zaokrožila po svetu. Foto: Reuters

Odzivi politikov

"V zadnjih tednih je bila princesa deležna intenzivnega nadzora, nekateri mediji po vsem svetu in na družbenih omrežjih pa so jo nepravično obravnavali. Ko gre za zdravstvene zadeve, ji je treba tako kot vsem drugim zagotoviti zasebnost, da se lahko osredini na zdravljenje in je s svojo ljubečo družino," je po novici sporočil britanski premier Rishi Sunak, ki je prepričan, da je princesa z današnjo izjavo pokazala velik pogum.

Vodja laburistov Keir Stramer pa je zapisal, da ga veselita "optimistični ton valižanske princese ter njeno sporočilo vere in upanja".

Tudi iz Bele hiše so sporočili, da so "izjemno žalostni zaradi te novice". Tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre je dodala, da ji želijo popolno okrevanje.

Princesa Kate prekinila molk in sporočila, da ima raka