Kolesarjenje vzdolž ulice Mall, po kateri bo v soboto krenil sprevod. Foto: Reuters
Kolesarjenje vzdolž ulice Mall, po kateri bo v soboto krenil sprevod. Foto: Reuters

V britanski prestolnici se začenja konec tedna, ki bo v celoti posvečen slovesnemu kronanju Karla III, ki je sicer prestol zasedel že takoj po smrti matere Elizabete II. septembra lani.

Prenos na TV SLO 1

Prenos kronanja bo od 10.55 naprej potekal na prvem programu Televizije Slovenija.

Sobotno kronanje je uradni obred ob prenosu naziva in pooblastil na novega kralja, hkrati pa je tudi verska slovesnost, ki utrjuje monarhovo vlogo vodje Anglikanske cerkve.

Tako v Londonu kot na gradu Windsor potekajo še zadnje priprave na sprevode, množice in ulične zabave; ki bodo sicer skromnejše od Elizabetinega kronanja leta 1953.

Največji navdušenci nad monarhijo sicer že zadnjih nekaj dni iščejo najboljša mesta ob poti sprevoda, zlasti ob aveniji vzdolž ulice The Mall, ki teče od Buckinghamske palače.

Sprevod bo spremljalo več deset tisoč ljudi

Sprevod s kraljem in kraljico, ki ga bo v živo spremljalo več deset tisoč ljudi, bo izpred Buckinghamske palače krenil ob 11.20.

V Westminstrski opatiji bo kralj prejel kraljevo kroglo, žezlo moči in vladarsko žezlo ter več kot dva kilograma težko krono svetega Edvarda. Na ta del kronanja je povabljenih 2300 ljudi, vključno s 100 voditelji držav.

Kralj in kraljica se bosta okoli 15. ure vrnila v Buckinghamsko palačo in goste pozdravila z balkona, čemur bo sledil prelet vojaških letal. Princ Harry naj se na balkonu ne bi pridružil preostalim družinskim članom.

 Florist Shane Connolly pripravlja kopico rož, ki ji bodo uporabili na kronanju. Foto: Reuters
Florist Shane Connolly pripravlja kopico rož, ki ji bodo uporabili na kronanju. Foto: Reuters

Karel III. sprejema voditelje

Kralj bo sicer že nocoj gostil številne državne voditelje, med katerimi je tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki bo priložnost izkoristila za kratka srečanja z voditelji. V Buckinghamski palači se bodo zbrali še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, francoski in nemški predsednik Emmanuel Macron in Frank-Walter Steinmeier in kanadski premier Justin Trudeau.

Ameriški predsedniki se tradicionalno ne udeležujejo kronanj britanskih kraljev, tako da bo Joeja Bidna zastopala njegova soproga Jill Biden.

Portret 74-letnega kralja Karla III.

Tudi republikanca se bosta poklonila kralju

Na kronanju bosta zvestobo kralju Karlu III. obljubila tudi premierja Avstralije Anthony Albanese in Nove Zelandije Chris Hipkins. Kralj Charles je namreč voditelj držav 14 kraljestev Skupnosti britanskih narodov (angl. Commonwealtha) zunaj Združenega kraljestva, čeprav je njegova vloga večinoma ceremonialna.

Sorodna novica "Kronanje predstavlja enega ključnih pozitivnih svetovnih obrednih dogodkov"

Premierja Avstralije in Nove Zelandije sta sicer zvesta republikanca. "Nisem spremenil svojega stališča, in to sem zelo jasno povedal. Na mestu voditelja avstralske države želim videti Avstralca," je dejal Albanese v intervjuju za televizijo ABC, a dodal, da "to ne pomeni, da ni mogoče spoštovati institucije, ki je osnova za našo vlado".

Hipkins pa je na tiskovni konferenci dejal, da je "zapisan kot republikanec", a da neodvisnost "ni nekaj, za kar se namerava zavzemati". "To se mi ne zdi prioriteta. Ustavne ureditve, ki jih imamo, trenutno delujejo precej dobro," je dodal.

Belize napoveduje razhod z monarhijo

Po smrti kraljice Elizabete II. je sicer več držav Skupnosti britanskih narodov – tvorbe 56 držav in ozemelj nekdanjih kolonij, ki združujejo kar 2,5 milijarde prebivalcev, glasno spregovorilo o želji po dokončni odcepitvi od monarhije. Belizejski premier Johnny Briceno je dejal, da bo Belize "zelo verjetno" naslednja država, ki bo zapustila monarhijo in postala republika. Podobno namero so nakazali tudi Bahami ter Antigva in Barbuda, lani pa je republika postal Barbados.

Na postajah podzemne železnice odmeva glas Karla III in Camille, ki potnikom zaželita srečno pot (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Na postajah podzemne železnice odmeva glas Karla III in Camille, ki potnikom zaželita srečno pot (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

V nedeljo kosila in zabave

Kronanju Karla III. bo posvečena tudi nedelja, ko bodo potekale ulične in skupna kosila, v večernih urah pa bo na travniku s pogledom na windsorski grad koncert, na katerem bodo med drugim nastopili Katy Perry in Take That.

Zlata krogla: 11.500 policistov na ulicah Londona

Tridnevni dogodek spremlja obsežna varnostna operacija Zlata krogla, ena največjih v Združenem kraljestvu. Samo v soboto bo za varnost skrbelo več kot 11.500 policistov, so sporočili s Scotland Yarda. V celotnem tednu bo dogodke varovalo 29.000 policistov, podatke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V središču Londona si bo policija pomagala tudi s tehnologijo prepoznave obrazov, na strehah bodo nameščeni ostrostrelci. Policija budna spremlja tudi dogajanje v skupini nasprotnikov monarhije Republika, ki za soboto napovedujejo svoj shod z okoli tisoč udeleženci.

Kronanje britanskega kralja v središču pozornosti svetovne javnosti