Cosbyju zdaj preostane le še ustavna presoja, ki pa ni verjetna. Foto: Reuters
Cosbyju zdaj preostane le še ustavna presoja, ki pa ni verjetna. Foto: Reuters

Cosby se je s svojimi odvetniki pritožil, saj naj bi sodnik v lanskem ponovnem sojenju napravil več postopkovnih napak. Glavni očitek je bilo zaslišanje nekaterih prič, ki jih niso zaslišali na prvotnem sojenju leta 2017.

Sodišče je odločilo, da so bila pričevanja teh prič ključna za vzpostavitev jasne slike serijskih spolnih zločinov obsojenega. Kot so še zapisali v zavrnitvi pritožbe, so dodatna pričanja jasno zavrgla trditve obrambe, da je bil Cosby pod vtisom, da žrtve v spolne odnose vstopajo samovoljno.

Cosby je v 80. in 90. letih vodil najbolj priljubljene oddaje za otroke v ZDA. Foto: Reuters
Cosby je v 80. in 90. letih vodil najbolj priljubljene oddaje za otroke v ZDA. Foto: Reuters

V zaporu bo preživel od 3 do 10 let, ker pa krivde za zločin ni priznal, verjetno ne bo deležen predčasne izpustitve. Cosby je bil obsojen za zgolj en napad, medtem ko ga je prijavilo še najmanj 60 drugih žensk. “Bill Cosby si ne zasluži milosti. Če bo vsako minuto svojega življenja preživel za zapahi, bo kazen še vedno milejša kot dosmrtna, ki si jo za svoja dejanja zasluži,je zapisala novinarka Renee Graham. “Je on prizanesel svojim žrtvam? To so bile ženske, ki so mu zaupale, on pa je svojo slavo izkoristil, da jih je omamil in poškodoval. To je počel več desetletij,” še dodaja Grahamova. Več kot 60 žensk je Cosbyja obtožilo spolnih napadov, omamljanj, otipavanj in posilstev.

Plaz obtožb

Cosbyju so sodili v primeru nekdanje uslužbenke univerze Temple Andree Constand. Leta 2005 je ta napad prijavila policiji, vendar je tožilstvo zavrnilo ovadbo. Šele desetletje pozneje, ko so ameriškega igralca podobnih dejanj obtožile še številne druge ženske, je šel primer v obravnavo. Constandova je bila edina, ki je še lahko vložila tožbo. Preostali primeri so že zastarali, zato so druge domnevne žrtve lahko zgolj pričale.

Leta 2015 je bil komik aretiran in vpisan v register spolnih prestopnikov, ameriški sodnik Steven O'Neil pa ga je označil kot "nevarnega spolnega plenilca". Porota je odločila, da je kriv spolnega napada na Andreo Constand. "To je resen zločin," je dejal sodnik. "Gospod Cosby, prišel je dan, prišel je čas za kazen." Z lanskim letom je zvezdnik začel služiti kazen.