Topel sprejem za francoskega igralca. Foto: Reuters
Topel sprejem za francoskega igralca. Foto: Reuters
Depardieu na obisku pri Putinu

Putin je Depardieuja sprejel v soboto v svoji rezidenci v Sočiju ob Črnem morju.

Kot je povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov, je Putin igralca gostil na krajšem srečanju. Med drugim sta si privoščila malce hrane, spregovorila o temah, kot so Depardieujevi umetniški načrti za prihodnost, ruski predsednik pa je igralcu tudi izročil ruski potni list.

Depardieu je v soboto prispel na zasebni obisk v Rusijo, potem ko je Putin v četrtek podpisal odlok, s katerim mu je podelil rusko državljanstvo. Depardieu je izrazil veselje nad tem, da je postal ruski državljan. V odprtem pismu je tudi zapisal, da ima rad Rusijo, in jo označil kot "veliko demokracijo".

Veliki prijatelj Rusije
Depardieu je pred časom napovedal, da se bo v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše Francoze odrekel francoskemu državljanstvu in se preselil v sosednjo Belgijo. Putin je že decembra dejal, da bo vesel, če bo lahko igralca pozdravil v Rusiji, njegovi novi domovini.

Po francoskih zakonih je dvojno državljanstvo mogoče, ni pa mogoče biti brez državljanstva. Oseba si mora torej, preden se odpove francoskemu, pridobiti drugo državljanstvo.

Depardieu je leta 2011 zaigral v glavni vlogi v filmu Rasputin, francosko-ruski produkciji o življenju ekscentričnega meniha Grigorija Rasputina. Poleg tega je pomagal zbirati sredstva za otroško bolnišnico v Sankt Peterburgu.

Depardieu na obisku pri Putinu