Killer Mike s tremi zlatimi gramofoni. Od njegove prve tovrstne nagrade je minilo 19 let. Foto: Reuters
Killer Mike s tremi zlatimi gramofoni. Od njegove prve tovrstne nagrade je minilo 19 let. Foto: Reuters

48-letni glasbenik s pravim imenom Michael Santiago Render je bil na 66. podelitvi grammyjev trikrat zapored poklican na oder – dobil je namreč nagrade za najboljši raperski nastop, za najboljšo rapersko pesem in za najboljši raperski album, za lani izdani album Michael.

Raper je na glasbeno prizorišče stopil na začetku tisočletja, ko je debitiral kot gost v skladbi dueta Outkast Snappin' & Trappin. Leto pozneje je izdal singel The Whole World, za katerega je leta 2003 dobil svoj prvi grammy.

Za glasbenika je kritiško hvaljeni album Michael pomenil svojevrsten preporod, kar je priznal tudi novinarjem v zaodrju podelitve: "Pri 20 letih sem mislil, da je 'kul' biti prekupčevalec z mamili. Pri 40 letih sem začel znova živeti z mislijo na vse, kar sem storil in kar obžalujem. Pri 45 letih sem začel rapati o tem. Zdaj, pri 48 letih stojim tu, pred vami, kot človek, poln empatije in obžalovanja." V televizijskem prenosu je ob tem poudaril še, da nisi nikoli prestar za rapanje.

Sorodna novica Taylor Swift spisala zgodovino grammyjev: s četrtim kipcem za album leta premagala velikane

A le malo pozneje so novinarji opazili, da so raperja vklenjenega odpeljali policisti. Ne glasbenikovi tiskovni predstavniki ne organizatorji dogodka niso želeli pojasniti, za kaj je šlo oziroma so trdili, da o aretaciji nimajo podatkov.

Po nekaj urah novinarskega poizvedovanja so z losangeleške policije vendarle sporočili, da so na omenjenem kraju "pridržali moškega osumljenca zaradi suma fizičnega obračuna". Podrobnosti niso navedli, so pa poudarili, da je moški že v postopku izpustitve iz pripora in da je bil obtožen prekrška zaradi fizičnega nasilja, ne pa kakšnega hujšega kaznivega dejanja.

Killer Mike je sicer znan tudi po svojem družbenem aktivizmu – glasno je opozarjal predvsem na policijsko nasilje nad temnopoltimi.