Taylor Swift je postala edini človek v 66-letni zgodovini grammyjev, ki je osvojil štiri kipce za najboljši album leta. Foto: Reuters
Taylor Swift je postala edini človek v 66-letni zgodovini grammyjev, ki je osvojil štiri kipce za najboljši album leta. Foto: Reuters

34-letna glasbena zvezdnica je ob prevzemu svojega četrtega grammyja v najprestižnejši kategoriji – tega ji je predala legendarna Celine Dion – dejala, da je navdušena nad neizmerno častjo, ki ji jo je z nagrado izkazala ameriška glasbena akademija, ob tem pa poudarila, da jo pisanje oz. ustvarjanje glasbe osrečuje: "Vse, kar si želim, je, da bi lahko to počela še naprej." Kot je zatrdila, v življenju ni najsrečnejša, ko dobiva nagrade, ampak ko se pripravlja na nastope in ko ustvarja glasbo.

Celine Dion, ki se bori s hudo boleznijo in se zato le redko pojavlja v javnosti, je razglasila dobitnico kipca za album leta. Ob bučnem aplavzu je poudarila, da je presrečna, ker sploh lahko stoji na odru. Foto: Reuters
Celine Dion, ki se bori s hudo boleznijo in se zato le redko pojavlja v javnosti, je razglasila dobitnico kipca za album leta. Ob bučnem aplavzu je poudarila, da je presrečna, ker sploh lahko stoji na odru. Foto: Reuters

Že pred tem je Swift osvojila tudi grammyja za najboljši popalbum (za Midnights) in za najboljši pop glasbeni nastop, v zahvalnem nagovoru pa razkrila, da bo 19. aprila izdala nov album z naslovom The Tortured Poets Department, ki ga je, kot je povedala, skrivoma ustvarjala zadnji dve leti.

Taylor Swift je bila na letošnjih grammyjih skupno nominirana v šestih kategorijah, med drugim tudi za najboljšo pesem, ki jo je na koncu dobila Billie Eilish (za skladbo iz filma Barbie, What Was I Made For?). "Kot ženski se mi dostikrat zdi, da me ljudje spregledajo, da me ne vidijo. Tole me dela opazno. Včasih je res lepo, da ti nekdo reče: 'Dobro opravljeno,'" je Eilish povedala novinarjem po prejemu nagrade.

Billie in Finneas Eilish. Foto: Reuters
Billie in Finneas Eilish. Foto: Reuters

Na splošno so na 66. grammyjih prevladovale ženske. Dva grammyja je namreč osvojila tudi Miley Cyrus – za posnetek leta (za Flowers) in za najboljši pop solo nastop (prav tako za Flowers). "Ta nagrada je res nekaj neverjetnega. A upam, da ne bo ničesar spremenila, ker je bilo moje življenje že včeraj čudovito," je dejala pevka, za katero sta bila to prva kipca v karieri.

Največkrat je bila letos nominirana glasbenica SZA, in sicer devetkrat, na koncu pa je osvojila tri grammyje – za najboljši nastop pop dueta ali skupine (Ghost in the Machine), najboljšo R&B pesem (Snooze) in najboljši progresivni R&B album (SOS). "Zelo, zelo daleč sem prišla," je povedala ob podelitvi nagrade in dodala: "Ne morem verjeti, da se mi to res dogaja, zdi se čisto neresnično."

Ganjena Victoria Monet. Foto: Reuters
Ganjena Victoria Monet. Foto: Reuters

Victoria Monet je bila razglašena za najboljšo debitantko, dobila pa je še grammyja za najboljši R&B album (Jaguar II), pri tem pa se zahvalila svoji materi samohranilki, ki je vzgojila "to slabo punco".

Med opaznejšimi zmagovalci tokratnih grammyjev je bila še indie-rock zasedba boygenius, ki jo sestavljajo Phoebe Bridgers, Lucy Dacus in Julien Baker in ki je domov odšla s tremi prestižnimi kipci.

Zasedba boygenius. Foto: Reuters
Zasedba boygenius. Foto: Reuters

Prireditev je že četrtič povezoval komik Trevor Noah, dogodek pa je postregel s kar nekaj zgodovinskimi trenutki. Med drugim je na odru Grammyjev prvič v svoji dolgi karieri nastopila Joni Mitchell – skupaj z Brandi Carlile, ki je igrala kitaro, je zapela Both Sides Now. Gledalci pa so lahko videli tudi duet Tracy Chapman in Luka Combsa. Na oder je stopil tudi Billy Joel in predstavil svojo novo skladbo (Turn The Lights Back On), prvi nov singel po 17 letih.

Poklon lani umrlim velikanom: Tini Turner, Tonyju Bennettu, Sinead O'Connor

Stevie Wonder je s skladbo For Once In My Life počastil lani umrlega Tonyja Bennetta, Annie Lennox se je z Nothing Compares 2 U poklonila Sinead O'Connor, ob koncu nastopa pa z dvignjeno pestjo zahtevala prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu in mir na svetu. Fantasia Barrino je v družbi zbora zapela svojo različico legendarne Proud Mary v čast Tini Turner.

Sorodna novica Raper Killer Mike po kariernem preporodu dobil tri grammyje, le malo pozneje so ga aretirali

Jeza Jay-Z-ja, ker je akademija spregledala njegovo ženo

Za nekaj nelagodja v dvorani pa je poskrbel glasbeni mogul Jay-Z, ki je prejel nagrado Dr. Dre Global Impact Award za svoje delo na področju glasbe, ob tem pa okrcal akademijo, ker njegova žena Beyonce ni še nikoli dobila grammyja za album leta, čeprav ima doma rekordno število teh nagrad. "Ne želim spraviti te mladenke v zadrego, a doma ima več grammyjev kot kdor koli drug, še nikoli pa ni dobila grammyja za album leta. Tudi po vaših pravilih je s tem torej nekaj narobe," je dejal.

Poljub Jay-Z-ja in Beyonce po njegovi ostri kritiki akademije. Foto: Reuters
Poljub Jay-Z-ja in Beyonce po njegovi ostri kritiki akademije. Foto: Reuters
Sorodna novica Moda na grammyjih: od rdečega "drevesa" in brezčasne Taylor do Miley v obleki iz varnostnih zaponk

Ostali dobitniki grammyjev

Raper Killer Mike je dobil tri grammyje, in sicer za najboljši raperski nastop in najboljšo rapersko pesem (Scientists & Engineers) ter najboljši raperski album (Michael). Tik pred podelitvijo je sicer pristal v priporu, saj se je po navedbah policije Los Angelesa zapletel v pretep.

Grammyja za najboljši kantrialbum je prejela Lainey Wilson (Bell Bottom Country), kipec za
najboljšo pop plesno ploščo pa je dobila Kylie Minogue, kar je bil njen novi grammy po 18 letih. Grammyja je že drugič doslej dobila tudi nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama, in sicer spet za najboljšo zvočno knjigo The Light We Carry. Prvega je dobila leta 2020 prav tako za zvočnico svoje knjige Becoming.

Karol G se je v nedeljo zapisala v zgodovino kot prva ženska izvajalka, ki je za svojo uspešnico Manana Sera Bonito prejela nagrado za najboljši album urbane glasbe v španskem jeziku.

Približno 80 grammyjev so sicer podelili že pred prenosom. Med njimi tudi grammyja za novo kategorijo – najboljšo afriško glasbo, ki ga je dobila južnoafriška pevka Tyla (Water).