Robert Redford s sinom Jamesom. Foto: Reuters
Robert Redford s sinom Jamesom. Foto: Reuters

"Bolečina ob izgubi otroka je neizmerna," je sporočila Redfordova tiskovna predstavnica Cindi Berger. "Jamie je bil ljubeč sin, mož in oče. Njegova dediščina bo živela še naprej prek njegovih otrok, umetnosti, filmov ter predane strasti do okoljevarstva."

Novico o smrti Jamesa Redforda je potrdila tudi njegova soproga Kyle.

"James je umrl. Strti smo. Živel je lepo življenje, pustil je sled in bil nadvse ljubljen," je zapisala na Twitterju.

"Kot njegova soproga zadnjih 32 let sem najbolj hvaležna za dva izjemna otroka, Dylana in Leno, ki sva ju vzgojila. Ne vem, kaj bi v zadnjih dveh letih brez njiju."

Kot je povedala Redfordova za Salt Lake Tribune, se je njenemu soprogu pred dvema letoma ponovila bolezen jeter, novembra lani pa so mu med čakanjem na presaditev jeter odkrili raka.

Zaprisežen dobrodelnosti in filmom

James, Robert in Amy Redford. Foto: Reuters
James, Robert in Amy Redford. Foto: Reuters

Mlajši Redford je karierno sledil slavnemu očetu v svet filma, a so ga že od otroštva dalje pestile zdravstvene težave, med drugim se je boril z redko avtoimunsko boleznijo, ki prizadene jetra.

Potem ko so mu leta 1993 dvakrat presadili jetra, je ustanovil Institut Jamesa Redforda, neprofitno organizacijo za ozaveščanje javnosti o darovanju organov.

Hkrati je z očetom leta 2005 soustanovil prav tako neprofitni Redfordov center, ki se posveča produkciji filmov in podeljevanju sredstev za filmske ustvarjalce, ki snemajo filme z okoljsko tematiko.

James je bil tretji Redfordov otrok z nekdanjo soprogo Lolo Van Wagenen. V zakonu so se jima rodili štirje otroci – Scott, ki je umrl le dva meseca po rojstvu, Shauna (59), James in Amy, ki bo v četrtek praznovala 50. rojstni dan.