Ala Pugačeva (leta 2018) je v Rusiji poznana po pesmi Milijon škrlatnih vrtnic. Foto: Reuters
Ala Pugačeva (leta 2018) je v Rusiji poznana po pesmi Milijon škrlatnih vrtnic. Foto: Reuters

Pugačeva v kritiki ni uporabila besede "vojna" (ruske oblasti namreč invazijo označujejo za "posebno vojaško operacijo"), a gre kljub temu za zelo ostro obsodbo ene najbolj znanih Rusinj in nakazuje na zaskrbljenost ruskih elit glede dogajanja, poroča Reuters.

73-letna pevka je v Rusiji poznana predvsem po pesmi Milijon škrlatnih vrtnic iz leta 1982 ter po filmu Ženska, ki poje iz leta 1978.

Pugačeva je ruske oblasti še pozvala, naj jo označijo za "tujo agentko", kar je storila v znak solidarnosti s svojim možem. Maksima Galkina so ruske oblasti v petek označile za tujega agenta zaradi obsodbe ruske invazije na Ukrajino, poroča BBC. 46-letni Galkin je pevec, komik in televizijski voditelj, ter prav tako poznan obraz ruske popkulture.

Putin je leta 2014 Pugačevi podelil red 4. stopnje za služenje domovini. Foto: EPA
Putin je leta 2014 Pugačevi podelil red 4. stopnje za služenje domovini. Foto: EPA

Na Instagramu, ki je v Rusiji prepovedan, je Pugačeva svojega moža označila za "nepodkupljivega ruskega domoljuba, ki želi konec tega, da naši fantje umirajo za iluzorne cilje".

Natančnih podatkov o številu padlih ruskih vojakov oblasti niso objavile, a strokovnjaki ocenjujejo, da je bilo v vojni ubitih več deset tisoč ljudi, tako pripadnikov obeh vojsk kot tudi ukrajinskih civilistov.

Dobri odnosi z oblastmi

Ruska pevka je v preteklosti uživala naklonjenost ruskih oblasti, tako predsednika Vladimirja Putina kot tudi nekdanjega voditelja Borisa Jelcina. Pugačeva je javno izrazila naklonjenost Mihailu Gorbačovu, zadnjemu sovjetskemu voditelju, ki je "dovolil svobodo in zavračal nasilje".

Oznaka tujega agenta je prvi znak resnih težav z ruskimi oblastmi, navaja Reuters. Oseba, ki jo ruske oblasti označijo za tujega agenta, je podvržena posebnim finančnim in birokratskim zahtevam. "Tuji agenti" morajo to oznako vidno označiti pri svojem delu oz. na svojih izdelkih.