Umetnik Pjotr Pavlenski (1984), eden izmed glasnih kritikov ruskih oblasti. Foto: Reuters
Umetnik Pjotr Pavlenski (1984), eden izmed glasnih kritikov ruskih oblasti. Foto: Reuters

"Pozivamo vse odločevalce in ljudi k solidarnosti tako z ukrajinskim kot ruskim prebivalstvom, tehtnemu premisleku, ko gre za oblikovanje ukrepov in sankcij, ter podpori vseh tistih, ki so žrtve ruskih oblasti, pa naj bodo ukrajinski ali ruski državljani," so pri društvu Asociacija, mreži samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij v kulturi, med drugim zapisali v pozivu.

Še bolj pod drobnogledom represivno naravnane oblasti
Opozorili tudi na stiske ruskih umetnikov, kolektivov, združenj in kulturnih organizacij, ki so zaradi vojne v Ukrajini še "intenzivneje pod drobnogledom sicer represivno naravnanih ruskih oblasti". Slovenske odločevalce so pozvali k ustreznemu ukrepanju. Ob tem so poudarili, da ostro nasprotujejo vojni v Ukrajini in izrekajo solidarnost z vsemi, ki se odločno zoperstavljajo ruski agresiji in pozivajo tudi k podpori ukrajinskih umetnikov, kolektivov, združenj in kulturnih organizacij, "med katerimi so številni čez noč izgubili svoje domove, prostore, delo, družino in druge bližnje ter se znašli v neposredni smrtni nevarnosti in nevzdržnih življenjskih ter socialnih okoliščinah".

Odkrito podpiramo vse ruske prebivalce in prebivalke, umetnike in umetnice, kulturne delavce in delavke, aktiviste, ki so se - tudi na račun lastne svobode - odločili pogumno in odločno nastopiti proti ruski agresiji.

Iz poziva Asociacije

Mnogi ne morejo zapustiti domovine
Nadalje so poudarili, da so bili premnogi ruski ustvarjalci primorani zapustili svojo domovino in oditi v države, kamor kot Rusi sploh še lahko potujejo. "Ni malo takih, ki jim je to onemogočeno," so še zapisali. Opozorili so tudi, da tistim ruskim ustvarjalcem, ki imajo slabši gmotni položaj, bančne sankcije zoper Rusijo onemogočajo prejeti prepotrebno finančno pomoč iz zahodnih držav, s katerimi kot umetniki redno sodelujejo.

"Tiste, ki so se javno izrekli zoper agresijo, oblasti kaznujejo, preganjajo in zapirajo. Številni se skrivajo. Solidariziramo z vsemi ruskimi prebivalci in prebivalkami, umetnicami in umetniki, kulturnimi delavkami in delavci, ki so v teh časih izpostavljeni poudarjeni strahovladi. Odkrito podpiramo vse ruske prebivalce in prebivalke, umetnike in umetnice, kulturne delavce in delavke, aktiviste, ki so se – tudi na račun lastne svobode – odločili pogumno in odločno nastopiti proti ruski agresiji ter se zavzemajo za takojšnjo prekinitev vojnega stanja, vzpostavitev miru in odpravo represivnih politik, s katerimi ruske oblasti želijo zamejiti človekove pravice in svoboščine ruskega prebivalstva," še piše v pozivu.

Obsodba poseganja v pravice in svoboščine
Člani društva Asociacija obsojajo tudi kakršno koli poseganje v pravico do izražanja svobodnega mnenja, do svobode gibanja, do zbiranja in združevanja, do miru in varnosti ter ostro nasprotujejo vsakršnemu političnemu preganjanju in kaznovanju tistih ruskih državljanov, ki nasprotujejo potezam in politikam ruskih oblasti.

"Obsojamo vsakršno demonizacijo ruske kulture, še posebej tisto, ki so ji, tudi v luči trenutnih ukrepov, izpostavljeni za politiko matične države neodgovorni ruski prebivalci, ustvarjalci in tisti, ki z njimi sodelujejo ali so z njimi kako drugače povezani," so še zapisali v pozivu.