Četverica, ki je med letoma 1998 in 2004 kratkočasila v Seksu v mestu: Kristin Davis, Kim Catrall, Sarah Jessica Parker in Cynthia Nixon. Foto: HBO
Četverica, ki je med letoma 1998 in 2004 kratkočasila v Seksu v mestu: Kristin Davis, Kim Catrall, Sarah Jessica Parker in Cynthia Nixon. Foto: HBO
Carrie in Živina (Chris Noth). Bushnellova meni, da ženske v resnici ne bi pristale z nekom tako zmuzljivim, kot je enigmatični poslovnež. Foto: HBO
Carriejini dnevniki so se izkazali za precejšnjo polomijo - vsaj, kar se tiče gledanosti. Foto: CW

54-letna pisateljica in kolumnistka, katere v knjigi Seks v mestu objavljene kolumne so bile podlaga za eno najuspešnejših HBO-jevih serij vseh časov in za dva filma, ki sta sledila seriji, pravi tudi, da je režiser in producent Michael Patrick King že izčrpal lik Carrie Bradshaw, ki ga je upodabljala Parkerjeva.

"Poglejte, Sarah Jessica Parker je stara 48 let. Mislim, da v drugem filmu Carrie Bradshaw ni mogla biti več naivno dekle, a so nazadnje morali dati gledalcem to, kar so gledalci hoteli," je povedala Bushnellova za The Daily Beast. "Realno gledano, bi bila poročena ženska v srednjih letih, brez otrok, precej bolj osredotočena na svojo kariero in manj osredotočena na to Živino (Mr. Big, op. a.): 'Me ljubi?', 'Me še vedno ne ljubi?' Mislim, da se je njen lik izpel, več z njim niso mogli storiti."

Kritična do drugega filma
Avtorica je ob tem zavrnila vsakršne ideje o tretjem filmu, za katerega je Parkerjeva leta 2011 dejala, da mu pušča odprta vrata. Bushnellova sama bi tudi povsem spremenila zgodbo drugega filma iz leta 2010, v katerem se Samantha, Charlotte, Miranda in Carrie odpravijo na stereotipov o arabskem svetu poln oddih v Abu Dabi.

"Če bi bilo po moje, bi se v drugem filmu Carrie Bradshaw odločila kandidirati za županjo, Samantha pa bi ji pri tem pomagala. Pri tem bi se lotevali resne tematike, kaj se zgodi, ko si v razmerju, ženska pa je ambiciozna. Kako to vpliva na njeno razmerje z Živino? Zame bi bilo to zanimivo. Ampak niso hoteli tega," je razkrila.

"V resničnem življenju se mi ne zdi realistično, da bi neki lik 15 let pisal to kolumno. Ni mi smiselno. Ampak ljudje obožujejo lik Carrie in zdi se mi, da so ustvarjalci menili, da snemajo filme za oboževalce, zato so jim hoteli dati to, kar so si ti želeli. Ali kar so mislili, da si oboževalci želijo."

Bushnellova je tudi prepričana, da Carrie v resničnem življenju nikdar ne bi pristala v zakonu z Živino. "V resničnem življenju ženske po moje ne pristanejo s takim likom, če pa že, se navadno po letu dni ločijo. Ni se bil sposoben zavezati."

Fenomen Seksa v mestu
Lik Carrie Bradshaw se je januarja sicer vrnil na ameriške male zaslone z nekakšno predzgodbo Seksa v mestu, postavljenega v leto 1984. Carrie, 16-letno devico, v "Carriejinih dnevnikih", kot je naslov serije, upodablja 19-letna AnnaSophia Robb, TV-mreža CW pa je pričakovala, da bo serija velika uspešnica. A prva sezona se počasi izteka, Carriejini dnevniki pa se bojujejo z izjemno nizko gledanostjo. Bushnellova vseeno upa, da jo bodo podaljšali za drugo sezono, naravnost navdušena pa je tudi nad mlado AnnoSophio.

Avtorica fenomen Seksa v mestu in uspeh serije razlaga takole: "Črpala je iz ideje samskih 30-innekajletnih žensk. V 90. letih je bila prava eksplozija samskih žensk. To so bile ženske, ki so kot "delavna dekleta" prišle v New York v 90. letih. 80. leta so se vrtela okoli ideje, da imajo tudi ženske lahko vse - kariero, moža, otroke. Potem pa so kar naenkrat prišla 90. leta in si imel vse te ženske v 30. letih, ki so imele kariere, a jim ni uspelo najti moža in so bile vse samske."

In še: "In v bistvu ni bilo nobenega modela, kako živeti, ali celo, kaj življenje je. To je bil življenjski slog, kjer so se ženske zelo zanašale na svoje prijateljice, celotna ideja pa je bila, da ko prideš v mesto, si ustvariš novo družino. Za to je šel Seks v mestu. Danes pa je postala ideja žensk, ki zavlačujejo s poroko in se posvečajo karieram, na neki način že mainstream."