Sean Penn med snemanjem dokumentarca novembra lani v okolici Luganska. Foto: AP
Sean Penn med snemanjem dokumentarca novembra lani v okolici Luganska. Foto: AP

Penn je dejal, da išče nekoga, ki bi bil pripravljen zapraviti "300 milijonov dolarjev za 12 letal z boljšo tehnologijo, kot jo imajo ruska letala MiG ali SU".

Igralec je ruski napad na Ukrajino doživel od blizu. V zadnjih mesecih se je večkrat mudil v Ukrajini, tudi konec februarja, ko so ruske sile vkorakale v državo. Udeležil se je tudi prve medvojne novinarske konference ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega – sedel je celo v prvi vrsti –, saj je snemal material za dokumentarec o rusko-ukrajinski krizi.

Iz urada Zelenskega so takrat sporočili, da je Penn pred začetkom spopadov opravil več pogovorov z ukrajinskimi politiki in vojaškimi generali pa tudi z novinarji. Prvič je v Ukrajino s tem namenom prišel novembra lani, ko je v vojaških oblačilih obiskal pokrajino Doneški bazen, poroča Guardian.

"Če bomo pustili, da v tem boju Ukrajinci ostanejo sami, bomo kot Amerika izgubili dušo," je zapisal Penn, ki je moral tudi sam nato v začetku marca pobegniti iz države, pri tem pa je prepešačil več kilometrov, da je prišel na Poljsko.

Ruske sile imajo v zraku veliko premoč. Foto: EPA
Ruske sile imajo v zraku veliko premoč. Foto: EPA

Pozival k nagovoru Zelenskega

Prejšnji teden, pred podelitvijo oskarjev, je bil eden najglasnejših zagovornikov ideje, da zvezdniško občinstvo v Los Angelesu nagovori tudi Zelenski. Penn je celo zagrozil, da bo "v javnosti stalil svoj kipec", če Zelenskemu ne bodo dovolili govora. Zelenski, sicer nekdanji komik in igralec, nato vendarle ni bil del podelitve.

Penn je dvakratni prejemnik oskarja, za vlogi v filmih Skrivnostna reka in Milk. Poleg igralskih in režiserskih dosežkov je znan tudi po svojem političnem aktivizmu in sodelovanju v različnih humanitarnih projektih. Tako je pomagal tudi žrtvam orkana Katrina, potresa na Haitiju in poplav v Pakistanu. Pred leti je prišlo tudi na dan, da je na skrivaj posnel intervju z mehiškim mamilarskim kraljem Joaquinom "El Chapom" Guzmanom, ko je bil ta na begu pred policijo.

Ukrajina že vse od začetka vojne prosi prijateljske države, da ji dobavijo več vojaških letal, a ZDA to prošnjo vztrajno zavračajo, saj menijo, da bi s tem še zaostrili odnose z Rusijo. Kljub temu so v Kijevu v petek znova jasno povedali, da bi jim v boju z rusko vojsko najbolj prav prišla reaktivna letala, še posebej F-15 in F-16. Te modele so začeli izdelovati v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, zato Kijev trdi, da bi se njihovi piloti lahko naučili z njimi upravljati že v dveh do treh tednih. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da se pilot z novim letalom običajno nauči leteti v štirih mesecih.

Kako letala spraviti čez mejo?

Ukrajinske zračne sile so velike za desetino ruskih. Tudi če bi kakšen ameriški bogataš uslišal Pennovo prošnjo in dejansko kupil letala Ukrajincem, bi bila nova ovira ameriška carina, saj mora po zakonu velike orožarske posle najprej odobriti kongres. Vojaška letala namreč običajno kupujejo vlade držav, ne pa posamezniki.