Lady Gaga je s poklonom Bowieju razdelila družbena omrežja na dva pola. Foto: Reuters
Lady Gaga je s poklonom Bowieju razdelila družbena omrežja na dva pola. Foto: Reuters
Duncan Jones
Bowiejevemu sinu iz prvega zakona, režiserju Duncanu Jonesu, se nastop ni zdel vreden omembe. Foto: Reuters
Lady Gaga
Tudi videz za rdečo preprogo je za Lady Gaga ustvaril Marc Jacobs. Foto: Reuters

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil s posmehljivo slovarsko definicijo besede gaga: "Pretirano navdušena, nespametna, zmedena, tipično kot rezultat zaslepljenosti in pretirane ambicije." Ob koncu pa je dodal še: "Je gaga sploh beseda?!"

Izvedba Bowiejevih največjih uspešnic je bila zaznamovana z nenehnimi svetlobnimi prekinitvami v neverjetno živih barvah in Bowiejevimi fotografijami na ogromnem zaslonu za njo. Poklon glasbeniku, ki je januarja izgubil bitko z rakom, se je dotaknil navzočih na prireditvi, prav tako pa je Gagina izvedba prejela ogromno komentarjev na najrazličnejših družbenih omrežjih.

Uporabniki družbenih omrežij razdvojeni
Komentar Jonesa je sprožil tako jezo kot sočustvovanje. "Jonesov napad na Lady Gaga, ki je v nastop vložila popolnoma vse, je neupravičena zloba in krutost," je zapisala neka uporabnica Twitterja. Druga pa je dodala, da "ima Jones pravico do svojega mnenja, predvsem zaradi tega, ker je bil pokojni glasbenik njegov oče".

Gaga velika oboževalka Bowieja
Pretekli konec tedna je Gaga pokazala fotografije nove tetovaže na rebrnem loku, ob katerih je dodala, da je to podoba, ki ji je spremenila življenje - Bowiejev obraz, prek katerega se razteza strela.

Pri velikem nastopu na nagradah, ki jih podeljuje narodna akademija snemalnih umetnosti in znanosti, ji je pomagal celo sam Marc Jacobs, ki je poustvaril nekatere najbolj najbolj ikonične Bowiejeve videze iz sedemdesetih.

Sicer pa so vplivi Bowieja pri Lady Gaga vidni že od začetkov v popkulturi z albumom The Fame leta 2008, ki je bil zbirka plesnih uspešnic in opolzke seksualnosti. Toda zadnjih 18 mesecev je Gaga preživljala ob odplačevanju dolgov glasbeni industriji, ki si jih je nakopala leta 2013 z albumom Artpop, ki se bo v zgodovino zapisal kot ena izmed zanimivih polomij. Večino časa po izdaji albuma je preživela ob dokazovanju, da je umetnica, vredna resnične slave. Na največjih svetovnih odrih je pela izseke iz Moje pesmi moje sanje, za duet je moči združila s Tonyjem Bennettom in sodelovala celo z Diane Warren.

Glede na vse to je nekako razumljivo, da se je njeno odplačevanje dolgov znašlo tudi na odru grammyjev. S poklonom umetniku z neverjetno zapuščino je nekako zaokrožila njegovo dolgoletno kariero in za trenutek ustavila celotno dogajanje 58. grammyjev ter ga s tem povsem usmerila v Bowiejevo umetniško vrednost in vztrajnost.