Na letošnjih Zlatih globusih je bila Emma Stone nominirana za najboljšo stransko vlogo v Ljubljeni, nosila je obleko hiše Louis Vuitton v kožni barvi, okrašeno s srebrnimi bleščicami. Foto: AP
Na letošnjih Zlatih globusih je bila Emma Stone nominirana za najboljšo stransko vlogo v Ljubljeni, nosila je obleko hiše Louis Vuitton v kožni barvi, okrašeno s srebrnimi bleščicami. Foto: AP

Potem ko se je voditeljica Zlatih globusov Sandra Oh pošalila, da je Crazy Rich Asians prvi studijski film z Američanko azijskih korenin (Constance Wu, op. a.) v glavni vlogi po Duhu v školjki* in Alohi, je Emma Stone s svojega stola zaklicala, da se opravičuje.

Stonova je bila namreč zaradi Alohe obtožena "beljenja", saj je v omenjenem ‒ sicer tako pri kritikih kot na blagajnah pogorelem ‒ filmu Camerona Crowa igrala Allison Ng, pilotko kitajsko-havajskega rodu.

Sandra Oh s svojim še svežim zlatim globusom. Foto: AP
Sandra Oh s svojim še svežim zlatim globusom. Foto: AP

Po poročanju CNN-a je igralka, nagrajena z oskarjem za glavno vlogo v Deželi La La, potrdila, da je v resnici ona zaklicala, da ji je žal in da se je to zgodilo čisto spontano. Odzivi na družbenih omrežjih so bili navdušeni, mnogi so zapisali, da je to odnos, ki bi ga morali v letu 2019 imeti vsi belci.

To sicer ni prvič, da je Emma izrazila obžalovanje glede omenjenega filma. Že leta 2015 je v intervjuju za neki avstralski medij potarnala, da je zaradi vloge v Alohi postala tarča posmeha in dodala, da se je na lastni koži poučila glede "beljenja" oz. prilagajanja vsebine belopolti večini in se zdaj zaveda, kako pereča težava to je.

Sandra Oh: končno "prva liga"

Sklenemo pa lahko v bolj pozitivnem tonu: 47-letna Sandra Oh je prav na noč, ko je vodila Zlate globuse, postala prva igralka azijskega rodu z zlatim globusom za glavno vlogo v dramski seriji (Killing Eve) po štirih desetletjih. Prvič je ta podvig uspel Yoko Shimada iz Šoguna. To je sicer drugi Sandrin zlati globus, prvega je dobila za stransko vlogo Cristine Yang v seriji Talenti v belem.

Oh, ki se je morala tako rekoč vso svojo kariero zadovoljiti s stranskimi vlogami ‒ eno boljših je ustvarila tudi v kritiško priznani komični drami Stranpoti, ki jo je po istoimenskem romanu priredil in režiral njen takratni mož Alexander Payne ‒, je s serijo Killing Eve, v kateri igra obveščevalno agentko v Angliji, ki je obsedena z iskanjem psihopatske plačanke Villanelle, končno uspel preboj med glavne igralke. Kot je aprila povedala v intervjuju za Vulture, ko je dobila ponudbo za vlogo v seriji, najprej sploh ni razumela, za katero vlogo gre, saj si niti drznila ni pomisliti, da bi šlo lahko za naslovno.

Sorodna novica Nova poplava obtožb na račun "beljenja" azijske kulture v Hollywoodu

*Izbira glavne igralke v filmu po predlogi japonske mange je dvignila veliko prahu: vlogo Majorke namreč ni dobila kaka japonska ali vsaj azijska igralka, temveč Scarlett Johansson.