Sophia Loren leta 2021 na odprtju restavracije z njenim imenom v Firencah. Foto: EPA
Sophia Loren leta 2021 na odprtju restavracije z njenim imenom v Firencah. Foto: EPA

Igralka, ki je v sredo praznovala 89. rojstni dan, je v nedeljo padla v kopalnici na svojem domu v Ženevi. Pri tem je po poročanju britanskega tabloida Metro utrpela več zlomov, med drugim kolka in stegnenice, zato so jo še isti dan operirali. Zdaj jo čakata "kratko okrevanje" in rehabilitacija.

Filmsko divo so v torek pričakovali v mestu Bari na jugu Italije, kjer naj bi postala častna meščanka. Poleg tega naj bi v mestu sodelovala pri odprtju četrte restavracije v Italiji z njenim imenom.

Sophia Loren Restaurants je projekt italijanskega podjetnika Luciana Cimmina, ki je za uporabo imena pridobil soglasje in podporo italijanske igralke.

"V življenju sem imela veliko strasti, ena od njih je nedvomno hrana. Nobenemu režiserju me ni uspelo spraviti na dieto in nikoli se nisem odpovedal dobremu krožniku testenin zaradi postave," Sophio Loren citirajo na spletni strani.

Restavracije z njenim imenom pripravljajo tradicionalno italijansko hrano, ki jo gostom strežejo v "elegantnem in udobnem okolju".

Igralka se je udeležila tudi lanskega odprtja restavracije v Milanu ter predlanskega odprtja v Firencah. Četrta restavracija z njenim imenom je na rimskem letališču Fiumicino. Restavracija v Bariju je na Instagramu sporočila, da so odprtje prestavili, igralki pa so zaželeli hitro okrevanje po padcu.

Sophia Loren ima tako v Italiji kot v ZDA status filmske ikone. Med njenimi najbolj znanimi filmi sta Poroka v italijanskem slogu in hollywoodska komedija Houseboat. Leta 1962 je prejela oskarja za glavno žensko vlogo za film La Ciociara režiserja Vittoria De Sice. Nazadnje je zaigrala v Netflixovem filmu The Life Ahead iz leta 2020, ki ga je režiral njen sin Edoardo Ponti.