Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

"Želim si spet videti to državo nasmejano. In to si želim, preden se preselim v Gano, kar nameravam storiti," je dejal 70-letni glasbenik, dobitnik 25 grammyjev.

Ko ga je Oprah vprašala, ali se tja namerava preseliti za stalno, je Wonder odgovoril z da. "Nočem gledati svojih pravnukov, kako moledujejo, naj jih imajo ljudje radi, naj jih spoštujejo, naj jih cenijo, naj ljudje vedo, da so tudi oni pomembni. Kakšno življenje je to?"

Na Wonderjevo odločitev bi lahko vplivalo več razlogov, a raziskave kažejo, da daje življenje v večinsko temnopoltih regijah temnopoltim posameznikom občutek varnosti, samozavesti, osvobojenosti in ponosa. Iz istega razloga mnogi ameriški temnopolti študentje obiskujejo t. i. temnopolte kolidže.

Kot poroča časopis Orlando Sentinel, Wonder razmišlja o selitvi v Gano že od leta 1994. Takrat je dejal, da se je zaljubil v to zahodno afriško državo in da je tam "večji občutek skupnosti".

Prejšnji mesec je glasbenik v čast dnevu Martina Luthra Kinga mlajšega napisal čustveno odprto pismo, naslovljeno na pokojnega temnopoltega aktivista.

"Dragi dr. King, spoznal sem te, ko sem imel 14 let. Bil si resnični junak in postal si vir navdiha. Boleče je videti, da se zadeve v vsem tem času niso kaj dosti premaknile naprej. 36 let že zaznamujemo tvoj dan, pa si ne moreš predstavljati, kako malo napredka je bilo storjenega. Prav fizično slabo mi je. Sit sem politikov, ki skušajo najti enostavno rešitev za 400 let star problem," je sklenil.