70-letni Stevie Wonder ima za sabo skoraj 60-letno glasbeno kariero in je še zmeraj dejaven. Foto: Reuters
70-letni Stevie Wonder ima za sabo skoraj 60-letno glasbeno kariero in je še zmeraj dejaven. Foto: Reuters

S pravim imenom Stevland Hardaway Morris se je kot tretji od šestih otrok rodil 13. maja 1950 v ameriški zvezni državi Michigan. Še preden je dopolnil deset let, se je naučil igrati na orglice, klavir in bobne ter pozneje še na druge instrumente. Ko je bil predstavljen ustanovitelju kultne detroitske založbe Motown Berryju Gordyju, je ta v majhnem slepem dečku z orglicami videl čudež. S fantom, ki ga je poimenoval Little Stevie Wonder, je podpisal pogodbo in mu plačal šolnino za zasebno šolo za slepe, piše Deutsche Welle.

Pri 13 letih že trije albumi
Svoj prvi album The Jazz Soul of Little Stevie Wonder je septembra 1962 izdal torej že pri 12 letih starosti. Temu pa je le mesec pozneje sledil Tribute to Uncle Ray, ki ga je pravzaprav posnel prej, ko mu je bilo 11 let. Širše občinstvo je pridobil s tretjim albumom Recorded Live: The 12 Year Old Genius, izdanim maja 1963. Pesem s te plošče, naslovljena Fingertips, Pt. 2, pa se je zavihtela na prvo mesto ameriških lestvic R&B-ja in popglasbe. V istem desetletju se je z različnimi albumi pogosto pojavil na glasbenih lestvicah, večkrat na samem vrhu R&B-lestvic, med drugim s singlom Uptight (Everything's Alright), s priredbo pesmi Boba Dylana Blowin' in the Wind in pesmijo I Was Made to Love Her.

Nepozabne stvaritve iz 70. let
Desetletje, ki je sledilo, pa je prineslo njegove najbolj nepozabne pesmi. Iz tistega ustvarjalnega obdobja prihajajo pesmi If You Really Love Me, Superwoman (Where Were You When I Needed You), Superstition in You Are the Sunshine of My Life ter albumi Talking Book (1972), Innervisions (1973) in Fulfillingness' First Finale (1974).

Med njegove najbolj legendarne projekte spada tudi album Songs in the Key of Life (1976), na katerem je prepletel različne žanre. Besedila te izdaje pa govorijo o etnični raznolikosti v ZDA, fantastičnih utopičnih družbah, maščevalskih zvezah in transcendentni ljubezni.

Leta 2014 je prejel predsedniško medaljo svobode. Foto: EPA
Leta 2014 je prejel predsedniško medaljo svobode. Foto: EPA

Poleg glasbenega prav tako posluh za socialna vprašanja
Stevie Wonder je tudi v naslednjih desetletjih ostal uspešen in relevanten glasbenik. Za zdaj zadnji album A Time to Love je izdal leta 2005, leto zatem je prejel nagrado grammy za najboljši moški popvokalni nastop za From the Bottom of My Heart in za najboljši R&B-nastop dueta ali skupine z vokali, ki ga je dobil skupaj z Beyonce za skladbo So Amazing. Leta 2014 je prejel priznanje ameriškega Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov (ASCAP) za življenjsko delo in predsedniško medaljo svobode.

Glasbenik se v okviru nastopov loteva socialnih težav, med drugim na svojem tradicionalnem dobrodelnem koncertu v Los Angelesu, na katerem vsako leto zbira sredstva, s katerimi omogoči nakup božičnih daril otrokom iz socialno šibkejših družin. V preteklem mesecu pa je s še nekaj drugimi glasbeniki zbiral sredstva za socialno ogrožene v času koronavirusa, in sicer v okviru virtualnega koncertnega dogodka One World: Together at Home.