Oboževalci Taylor Swift po več ur na neznostni vročini čakajo na začetek koncerta. Foto: Reuters
Oboževalci Taylor Swift po več ur na neznostni vročini čakajo na začetek koncerta. Foto: Reuters

Priljubljeno glasbenico, ki v okviru svetovne turneje trenutno nastopa v Braziliji, je smrt 23-letne oboževalke, kot je zapisala na družbenih omrežjih, močno pretresla.

Glasbenica je v soboto zvečer na Instagramu sporočila, da morata biti varnost in dobro počutje njenih oboževalcev in članov ekipe na prvem mestu. Njen sobotni koncert v Riu de Janeiru je tako prestavljen na ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brazilija se je znašla v primežu vročinskega vala. V soboto popoldne so v Riu de Janeiru namerili 42,5 stopinje Celzija. Neznosne razmere so tudi v Rocinhi v južnem delu Ria de Janeira, ki je največja favela v državi. Tam so že osem dni brez elektrike. Varuh človekovih pravic je zato vložil skupinsko tožbo, v kateri zahteva osnovne pravice za več tisoč oškodovancev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Pustiti ljudi v skupnosti Rocinha brez električne energije toliko dni v razmerah izjemne vročine je nečloveško ravnanje z ranljivo populacijo," je ob tem dejal koordinator specializirane enote za zaščito potrošnikov Eduardo Chow de Martino Tostes.

V petek se je 23-letna oboževalka zgrudila med koncertom Taylor Swift na stadionu v Riu. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je kasneje umrla. Po navedbah zdravstvenih oblasti v mestu vzrok njene smrti še preiskujejo, po navedbah tujih medijev pa naj bi utrpela srčni zastoj. Obiskovalci koncerta so pred tem opozorili, da jim organizatorji kljub visokim temperaturam niso dovolili na stadion prinesti plastenk z vodo.

Taylor Swift je bila ob smrti oboževalke pretresena. Kot je zapisala na Instagramu, je njeno srce "strto", sama pa se zaradi tega počuti "skrušeno".

Swift je od marca na svetovni turneji The Eras Tour, v Braziliji pa naj bi imela šest nastopov. Evropski del turneje se bo predvidoma začel v Parizu maja prihodnje leto.