J. K. Rowling leta 2010 med branjem otrokom na dvorišču Bele hiše. Foto: EPA
J. K. Rowling leta 2010 med branjem otrokom na dvorišču Bele hiše. Foto: EPA

Nesoglasja med aktivisti in Rowling so začela tleti leta 2020, in sicer zaradi fraze "ljudje, ki menstruirajo" v enem izmed člankov na spletu. J. K. Rowling se je takrat porogljivo odzvala, da gre za ženske. "Prepričana sem, da je za te ljudi nekoč obstajal beseda. Naj mi nekdo pomaga. Žanske? Žonske?" je zapisala.

Njen odziv je sprožil ogorčenje med aktivisti za pravice transspolnih ljudi, ki so avtorici Harry Potterja očitali transfobijo, kar pa sama zanika, poroča Guardian.

Aktivisti so v lanskem letu tudi sprožili akcijo proti pisateljici. Fotografirali so se pred njenim domovanjem v Edinburgu na Škotskem in fotografijo objavili na Twitterju.

J. K. Rowling je njihovo dejanje prijavila policija, ker je bila po lastnem prepričanju žrtev "doxxinga" – objave zasebnih podatkov o posamezniku ali organizaciji na spletu z namenom sprožanja protestnih dejanj njihovih nasprotnikov.

"Domnevam, da so mislili, da me bo doxxing prestrašil, da ne bi več govorila o na spolu temelječih pravicah žensk. Naj razmislijo o tem, da sem do zdaj prejela toliko groženj s smrtjo, da bi lahko vanje ovila celo hišo, pa nisem prenehala govoriti," je takrat tvitnila v odgovor aktivistom.

Kljub temu je njihovo objavo prijavila policiji, ki je zdaj sporočila, da proti aktivistom ne bo ukrepala, saj v preiskavi niso zaznali kriminalnih dejanj. Aktivisti so sicer dan po objavi fotografijo izbrisali, saj so tudi oni prejeli številne grožnje.

Glavni igralci v Harry Potterju podprli pravice transspolnih

Sicer ne gre za prve obtožbe transfobije na račun Rowling. Potem ko je pred časom objavila daljši esej, v katerem je razložila razvoj svojih kritičnih stališč v razpravah o spolnosti in spolu, so glavni igralci filmske franšize Potter, Daniel Radcliffe, Emma Watson in Rupert Grint, javno objavili svojo podporo pravicam transspolnih.