Melania Trump s soprogom Donaldom in sinom Barronom. Foto: Reuters
Melania Trump s soprogom Donaldom in sinom Barronom. Foto: Reuters
Melania soproga večkrat spremlja ob koncih tedna, ko poleti v svoj dvorec na Floridi, kot pa ga spremlja v Washingtonu. Foto: Reuters
Eden redkih Melaniinih nastopov je bil ob mednarodnem dnevu žensk. Foto: Reuters
Z Ivanko tik za Donaldom v Ovalni pisarni. Foto: Reuters
Ob že tako redkih nastopih prve dame medije pogosto pospremijo iz sobe. Foto: Reuters
Na večerji z japonskim prvim parom. Foto: Reuters

Dva meseca po Trumpovi inavguraciji Melania še vedno živi v pozlačenem stanovanju v 58. nadstropju Trump Towerja na Manhattnu, pri čemer ji družbo dela 11-letni sin Barron, medtem ko

vlogo prve dame de facto opravlja Trumpova hčerka Ivanka, ki je v Beli hiši celo dobila svojo pisarno. Ta neobičajna ureditev gre v nos mnogim, saj so ameriški davkoplačevalci tisti, ki morajo plačevati za ločeno varovanje Trumpove v New Yorku. Da Melania namesto v Washingtonu ostaja v New Yorku, davkoplačevalce stane vrtoglavih 182 milijonov dolarjev letno.

Časnik Washington Post je govoril s številnimi znanimi paparaci, ki so vsi po vrsti potožili, kako težko je najti Melanio v New Yorku - kaj šele v Washingtonu. Mnogi pravijo, da so povsem opustili poskuse fotografirati prvo damo, ker je postala tako dobra pri izogibanju, da se jim ne splača niti poskušati.

"Melania je veliki beli kit," slikovito ponazori Diggs, ki je s sodelavcem nazadnje v Sohu lovil igralko Emmo Watson. Prepričana sta bila, da jima bo uspelo fotografirati Watsonovo, medtem ko sta pri Trumpovi že povsem izgubila upanje.

Horde fotografov, ki so svoj čas čakale pred šolo Barrona Trumpa in bile na preži za Melanio po ulicah okoli Trump Towerja, so tako rekoč izginile. Zdi se, da imajo paparaci več možnosti za fotografijo Melanie na kakem od njenih redkih javnih nastopov - pa še takrat jih pogosto pospremijo ven takoj, ko začne Trumpova svoj govor. Washington Post ob tem navaja nedavni brunch v Beli hiši ob dnevu žena - takoj, ko je Melania stopila na govorniški oder, so morali vsi mediji zapustiti sobo.

Nesrečna v vlogi prve dame?
In Melanijina odmaknjenost samo še podžiga govorice, da je nesrečna tako v zakonu kot v svoji novi vlogi najvidnejše ženske v ZDA, čeprav viri blizu para vztrajajo, da se Melania počuti prav odlično, da komaj čaka, da kot prva dama dela v dobro žensk in otrok, da pa ne išče žarometov ali pozornosti. Vsekakor pa je nekdanja slovenska manekenka ena najbolj nekonvencionalnih prvih dam, kar so jih imeli Američani, njena obrazna mimika in telesna govorica pa predmet številnih analiz, s katerimi skušajo prebrati enigmatično 46-letno Sevničanko.

Mnogi pišejo o Melanii kot o Trumpovi ujetnici v zlati kletki (dobesedno zlati, stanovanje v Trump Towerju je namreč obloženo s toliko zlata, da zasenči še kraljeve rezidence), kot o nesrečni ženski, ki se je nehote znašla pod drobnogledom javnosti, spet drugi kot o vestni materi, ki želi sina obraniti pred zlobnimi jeziki, ki v kritiki Trumpa nemalokrat oplazijo tudi njegov podmladek. Spletna oznaka #OsvoboditeMelanio ("#FreeMelania") je zdaj že ustaljena fraza na Twitterju, najraje pospremljena s pomenljivimi posnetki Melanijinih nesrečnih pogledov.

Eden redkih Melanijinih nastopov v zadnjih tednih je bilo branje knjige Dr. Seuss otrokom v manhattanski pediatrični bolnišnici, pri čemer "je bil njen slovenski naglas tako očiten kot njen orjaški diamantni prstan in vrtoglavo visoke pete", piše Washington Post. "Tako slaven boš, kot se da, cel svet te bo gledal, kako zmaguješ," je brala Trumpova iz priljubljene otroške knjige, se nasmehnila in se zdela pripravljena na pogovor z BBC-jevo novinarko Taro McKelvey, ki ji je skušala zastaviti vprašanje. "A vskočili so njeni asistenti, jo naglo pospremili proč in jo postavili v pozo za fotografiranje. Hotela je odgovoriti. Skušala je odgovoriti na moje vprašanje," pove McKelveyjeva.

"Predsednik ni za tango"
Louise Sunshine, ena nekdanjih direktoric pri Trump Organization, ki je po volitvah večkrat govorila z Melanio, le-to opisuje kot "oprezno" ter "zelo resno in zadržano" v svoji novi vlogi prevzemanja novih opravil ter rokovanja s predsednikom in njegovimi svetovalci, ki jih Senshinova primerja z "volčjim brlogom". "Gre za veliko sil, ki tekmujejo za pozornost. Melania skuša oceniti, katera pot in mesto sta najboljši zanjo kot za prvo damo in soprogo zelo impulzivnega, kompulzivnega in nepredvidljivega predsednika."

"Ne opravlja, nikomur ne razlaga svojih najzasebnejših misli, ni zaupljiva," pravi Sunshinova. "Stvari počne z veliko mero premišljenosti. Popolnoma drugačna je od Donalda, kar je dobra novica. Stvari premisli vnaprej in ničesar ne reče brez premisleka. A njena naloga je toliko kompleksnejša, ker je Donald večna zvezda lastnega enočlanskega šova. Donald pleše sam. Donaldu tango ne ugaja."

Brez imena Melanie
To je vidno tudi v avli Trump Towerja. V vitrini se blešči nakit, ki ga je za svojo linijo oblikovala Ivanka Trump. Obiskovalci lahko najdejo knjige, skodelice in losjone po britju z imenom in podobo 45. predsednika ZDA. Prva dama je nevidna - pa čeprav si je svoj kruh vrsto let služila kot manekenka. Ne njen obraz ne njeno ime se ne pojavljata na majicah, stekleničkah ali magnetih za hladilnik.

"Signal, ki ga dobivam, je, da noče biti prva dama. Tu ne gre zgolj za majhno prisotnost, tu gre za ničelno prisotnost," meni Katherine Jellison, profesorica zgodovine na Univerzi v Ohiu, ki pa v Melanijini umaknjenosti vidi zgodovinsko priložnost za upokojitev anahronistične vloge prve dame, ženske, ki svoje celotno življenje in kariero podredi soprogu in njegovim ambicijam.