Shakira je znana dobrodelnica, ki ji ni škoda ne časa ne denarja za pomoč najrevnejšim. Foto: EPA
Shakira je znana dobrodelnica, ki ji ni škoda ne časa ne denarja za pomoč najrevnejšim. Foto: EPA
Gerard Pique in Milan
Dobrodošel na svet, Milan! Foto: Twitter

S kupovanjem življenjsko pomembnih pripomočkov za ranljive otroke so podprli delo Unicefa po vsem svetu. "Navdušena sva nad velikodušnostjo, ki so jo izkazali obiskovalci spletne strani s spletno zabavo," je povedala Shakira, ki je januarja rodila prvoroječka Milana. "Po vaši zaslugi bo več kot 80.000 otrok zaščitenih pred otroško paralizo, v obdobjih največjih potreb bo razdeljenih skoraj 200.000 vrečk oralne rehidracijske soli, 3,8 tone zbrane terapevtske hrane bo rešilo veliko otrok pred hudo akutno podhranjenostjo. To je le nekaj izdelkov, ki rešujejo življenja, in ste jih kupovali, da bi zaščitili dojenčke in otroke."

Otroška paraliza je zelo nalezljiva bolezen, ki lahko povzroči smrt, pogosto pa pri otrocih povzroči ohromljenost. Oralna rehidracijska sol je preprost, cenovno učinkovit način zdravljenja diareje, drugega najpogostejšega vzroka smrti otrok do petega leta.

Prav posebna zabava ob prihodu otroka
Ko sta Shakira in Gerard pretekli mesec postala starša, sta z uporabo inovativnih socialnih orodij ta trenutek delila s svojimi oboževalci. Skupaj z Unicefom sta med 16. januarjem in 15. februarjem gostila spletno zabavo ob prihodu novorojenčka, t. i. baby shower. Ta edinstven dogodek je oboževalce popeljal v spletno dnevno sobo Shakire in Gerarda. Tam so obiskovalci našli podatke o številnih izzivih na področju preživetja otrok in imeli možnost kupiti Darila z navdihom. Ta pomagajo otrokom po vsem svetu do zdravega začetka življenja.

“Ta spletna zabava je bila res inovativna. Mogoča je bila le v digitalnem svetu, kjer oboževalci niso le sledili paru, ampak postali del njune dobrodelne pobude,” je povedala Sarah Crowe, predstavnica izvršnega direktorja Unicefa. "Res smo hvaležni za velikodušnost Shakire, Gerarda in njunih oboževalcev - v mislih in v darilih."

Številni oboževalci, ki so obiskali spletno stran, so kupili tudi več kot 1.000 zaščitnih mrež proti komarjem, ki bodo zavarovale otroke pred malarijo. Vsakih 60 sekund otrok v Afriki umre zaradi malarije. Zaščitne mreže ustvarjajo zaščitno pregrado, ki otroke ponoči varuje pred piki komarjev, prenašalci smrtonosne malarije. S tako zaščito se prenos virusa malarije lahko močno omeji.

Vsak prispevek pomaga
Velikodušne donacije so omogočile tudi nakup več kot 150 prenosnih tehtnic za dojenčke in majhne otroke, ki ključno prispevajo k zgodnjemu odkrivanju podhranjenosti in bolezni. Eden najučinkovitejših načinov zgodnjega odkrivanja podhranjenosti in bolezni je prav redno spremljanje teže otrok, zgodnje odkrivanje pa prispeva k večjim možnostim preživetja.

Unicef bo zdaj začel razdeljevati te resnično življenjsko pomembne izdelke otrokom in skupnostim v državah v razvoju.

Povabilo Shakire in Gerarda k akciji si lahko ogledate spodaj (v španskem in angleškem jeziku).