Jennifer Lopez naj bi na račun spornih nastopov zaslužila milijone ameriških dolarjev. Foto: EPA
Jennifer Lopez naj bi na račun spornih nastopov zaslužila milijone ameriških dolarjev. Foto: EPA
Jennifer Lopez
Pred časom je pevka in igralka dobila svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: EPA
Jennifer Lopez
Utrinek iz njenega nastopa v Dubaju. Foto: EPA

Zaslužek ameriške pevke so, po poročanju neprofitne skupine, ki se bojuje za človekove pravice, Human Rights Foundation (HRF), v zadnjih letih povečevala nakazila raznih diktatorjev, skorumpiranih politikov in mednarodnih poslovnežev, ki so bili obtoženi prisvajanja denarja na kazniv način. Na HRF celo zatrjujejo, da je bil nastop za turkmenskega predsednika le vrh ledene gore.

Po njihovih informacijah naj bi novembra 2012 Lopezova zaslužila dva milijona ameriških dolarjev za nastop ruskemu birokratu Aleksandru Jolkinu, ki naj bi ga ruski možje postave aretirali le nekaj dni pred zabavo zaradi koruptivnih dejanj. Pretekli mesec je Lopezova nastopila v Belorusiji, ki jo pri HRF označujejo za "edino diktatorsko državo v Evropi".

Preteklo jesen je nastopila v Azerbajdžanu, kjer je zaslužila še dodatna dva in pol milijona dolarjev, ko je sklenila pogodbo za poslovno sodelovanje s soprogo razpitega predsednika IIhama Alijeva (njegovo ime se je večkrat omenilo tudi pri domnevni nepravični delitvi glasov na letošnji Evroviziji). Prav Alijev naj bi za leto 2014 načrtoval organizacijo festivala, na katerem naj bi nastopila tudi Lopezova.

A tudi to še ni vse. HRF navaja, da je leta 2011 Lopezova pospravila v svoj žep milijon ameriških dolarjev, ko je nastopila na poroki sina domnevno koruptivnega barona črnega zlata Azama Aslanova. In še dodatni milijon in pol za prepevanje na rojstnodnevni zabavi ruskega mogotca, ki je bil v preteklosti obožen spornega poslovanja, Telmana Ismailova.

Nastop v Turkmeniji le vrh ledene gore?
"Tu ne moremo govoriti o nevednosti, ampak o pohlepu," je dejal predstavnik za odnose z javnostjo HRF-ja. Namreč konec preteklega meseca se je Lopezova prek svojega predstavnika za odnose z javnostmi opravičila za nastop na rojstnodnevni zabavi predsednika Gurbangulija Berdimuhamedovega, češ da ni vedela, komu poje.

Skupina prav tako poziva Lopezova, da denar, ki ga je zaslužila s prepevanjem pokvarjenim politikom oz. gospodarstvenikom, podari v dobrodelne namene, ki se bojujejo za varstvo človekovih pravic.