Lopezova se je za nastop že opravičila. Foto: Reuters
Lopezova se je za nastop že opravičila. Foto: Reuters
Gurbanguli Berdimuhamedov
Gurbanguli Berdimuhamedov je v soboto praznoval 56. rojstni dan. Po izobrazbi je zobozdravnik (študiral je v Moskvi), a se je kmalu usmeril v politiko in leta 2006, po nenadni smrti Nijazova, začasno prevzel vodenje države. Leto pozneje je bil (prvič) izvoljen za predsednika. Foto: Wikipedia

Lopezova je nastopila na zasebni zabavi Gurbangulija Berdimuhamedova, ki jo je ta pripravil za peščico najožjih sodelavcev in prijateljev (večinoma politikov in vodstvenih kadrov največjih energetskih podjetij v državi) ob svojem 56. rojstnem dnevu. Najprej je 43-letnica zapela nekaj svojih uspešnic, nato pa se med odmorom preoblekla v tradicionalno turkmenistansko oblačilo in predsedniku zapela Vse najboljše, piše Telegraph.

Denar je le denar - tudi če je umazan
Lopezova se je s tem pridružila kopici zvezdnikov, ki so se že "opekli" na podoben način - na udaru kritik so se pred leti znašli Jean-Claude Van Damme, Hilary Swank in Vanessa Mae, ki so ob 35. rojstnem dnevu čestitali čečenskemu predsedniku Ramzanu Kadirovu. Kevin Costner in Sharon Stone sta ploskala Vladimirju Putinu, Beyoncé, 50 Cent, Mariah Carey in Nelly Furtado so v preteklosti zabavali goste in družino ubitega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija, ameriškega pevca Stinga pa so pred leti kritizirali zaradi koncerta v Uzbekistanu, ki ga je organizirala hčerka tamkajšnjega brutalnega diktatorja Islama Karimova.

"Ni vedela"
Tako kot številni izmed omenjenih se je tudi Lopezova svoje odločitve, da zapoje Berdimuhamedovu, po kritičnem odzivu svetovne javnosti hitro pokesala. Prek svojega predstavnika za odnose z javnostmi je namreč že sporočila, da ni vedela, komu je pela Vse najboljše, obenem pa zatrdila, da je dogodek uradno organizirala korporacija China National Petroleum, in ne diktatorski predsednik. Nastop je bil menda dogovorjen "zadnji trenutek", ko so jo predstavniki korporacije "prosili za uslugo", pevka pa jim je "prijazno ugodila".

Zanimivo je, da se je (dalj časa načrtovano?) praznovanje zgodilo le dan po tem, ko je Berdimuhamedov slovesno odprl prvi del turističnega letovišča ob Kaspijskem morju, v katerega bo država skupno vložila skoraj dve milijardi evrov. Dokončno naj bi bilo letovišče zgrajeno leta 2020, od takrat pa naj bi ga vsako leto obiskalo okoli 20.000 turistov z debelimi denarnicami, si obetajo Turkmenistanci. To bo le še spodbudilo že sicer cvetoče turkmenistansko gospodarstvo (samo lani se je njihov BDP povečal za 11 odstotkov), ki sloni na naravnih danostih, nafti in zemeljskem plinu.

Ena najbolj represivnih držav na svetu
Tudi izgovor, ki ga je uporabila Lopezova (da "ni vedela", kako diktatorska država je Turkmenistan), je precej za lase privlačen - organizacija Human Rights Watch namreč že leta opozarja, da so prebivalcem Turkmenistana pravice kršene vsak dan na nešteto različnih načinov, na lestvici najbolj represivnih držav na svetu pa Turkmenistan zaostaja le za Eritrejo in Severno Korejo.

Le kje so turkmenistanski sledilci?
Še dodatno pa se je osmešil J.Lo-jin koreograf J. R. Taylor, ki je na Twitterju zapisal: "Čutiti turkmenistansko sapico ponoči je neverjetno. Le kje so vsi moji turkmenistanski sledilci? Oglasite se!" Prejel je kar nekaj odgovorov na svoj tvit - in verjetno ne takšnih, kot jih je pričakoval. Večinoma so mu (bolj razgledani) tviteraši pojasnjevali, da naj ne pričakuje navala turkmenistanskih sledilcev - tam je Twitter namreč (tako kot opozicijske stranke in še kaj drugega) preprosto prepovedan.

Brez težav dobil drugi mandat
Berdimuhamedov sicer državo (na podoben način kot predhodnik) vodi od leta 2007, lani pa je bil ponovno izvoljen s 97 odstotki glasov vseh volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila ravno tolikšna.

Nasledil je umrlega diktatorja Saparmurada Nijazova, ki se je v zgodovino Turkmenistana zapisal kot prvi predsednik (državi je načeloval od osamosvojitve oz. od razpada Sovjetske zveze leta 1991), pa tudi kot tisti, ki je mesece v letu poimenoval po članih svoje družine, v središču prestolnice Ašgabad dal postaviti ogromen zlat vrteči se kip samega sebe in se razglasil za dosmrtnega predsednika.