Karizma, glas, talent ... Mercury je imel vse. Foto: EPA
Karizma, glas, talent ... Mercury je imel vse. Foto: EPA
Freddie Mercury
Mercury še dolgo časa ne bo šel v pozabo. Foto: EPA

Njegovi bleščeči nastopi so bili zaščitni znak skupine Queen. Z nastopi in edinstvenim glasom, ki je segal do 5,5 oktave, je pustil velik pečat v 20. stoletju. Rojen 5. septembra 1946 kot Farrokh Bulsara staršem, katerih korenine so segale v Indijo na Zanzibarju. Tako je Mercury večji del svojega otroštva preživel v Indiji. Klavir je začel igrati s sedmimi leti, pet let kasneje je ustanovil svoj prvi šolski bend The Hectics.

Čeprav se je kasneje vrnil s starši na Zanzibar, se je skupaj s starši zatekel v majhno britansko mestece Feltham, da so pobegnili nemirom, ki jih je sprožila revolucija leta 1964. Preden je ustanovil skupino Queen, je deloval v nekaterih manj poznanih skupinah, nekaj časa pa je celo delal na letališču Heathrow.

Tisto usodno srečanje trojice
Aprila 1970 je skupaj z Rogerjem Taylorjem in Brianom Mayem ustanovil Queen. In vse ostalo, kar se tiče njegove glasbe, je legenda. Bil je velik oboževalec igralke Lize Minelli in kralja popa Michaela Jacksona, s katerim je posnel duet State of Shock, ki ni bil nikoli izdan v obliki skladbe (kasneje je pevec Rolling Stonsov Mick Jagger v studiu posnel vokale, identične Mercuryjevim, in skladba je postala prava uspešnica). Mercury je v svoji karieri med drugim posnel pesem Under Pressure z Davidom Bowiejem.

Pevčev boj z boleznijo
Toda v senci neizpodbitne glasbene vladavine je Mercury skrival svoje zasebno življenje. Ekscentrik, glasbeni genij, biseksualec. Leta 1987, okoli božiča, je izvedel, da je zbolel za boleznijo, ki je veljala takrat za velik tabu v družbi – aidsom (oz. pljučnice, katere vzrok je bila oslabljenost imunskega sistema, kar je bila posledica aidsa). Fizično se je počutil vedno šibkejšega. Odpovedoval je nastope na turnejah in vsem je kmalu postalo jasno, da boleha za hudo boleznijo. O njej je javno spregovoril šele štiri leta kasneje. Nato pa se je star 45 let poslovil od svojih bližnjih in oboževalcev 24. novembra 1991.

Po glasbenikovi smrti so stopili skupaj njegovi prijatelji in kolegi iz sveta zabave. Leto po smrti so preostali člani skupine Queen na londonskem stadionu Wembley pripravili koncert, namenjen ozaveščanju o aidsu, na katerem so nastopili Robert Plant, Extreme, Seal, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N' Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard in Liza Minnelli. Hkrati so ustanovili tudi poseben sklad The Mercury Phoenix Trust.