Ko je stopil na oder, je zaživel, ko pa so luči ugasnile, se je spremenil v tihega in zadržanega človeka. Foto: EPA
Ko je stopil na oder, je zaživel, ko pa so luči ugasnile, se je spremenil v tihega in zadržanega človeka. Foto: EPA

Ob 65-letnici rojstva Freddieja Mercuryja je britanski proizvajalec luksuznih avtomobilov Lotus predstavil posebno serijo vozil Lotus Evora S, posvečenih pevcu. S posebnim kolažem pa se mu je na svoji osnovni spletni strani poklonil tudi Google.

Freddie Mercury
Po njegovi smrti so njegovo odločitev, da svojo bolezen skriva do konca, mnogi kritizirali, saj so bili prepričani, da bi s svojim vplivom in denarjem lahko odločilno pripomogel k osveščanju o HIV-u in aidsu. Foto: EPA

Bil je prvi zvezdnik, ki je umrl zaradi takrat še zasramovane bolezni, aidsa (oz. pljučnice, katere vzrok je bila oslabljenost imunskega sistema, kar je bila posledica aidsa). Šele po njegovi smrti si je svet dovolil videti, kako nevarna bolezen je lahko aids in da (tako kot vsaka druga bolezen) ne gleda na socialni položaj.

K ozaveščanju so po glasbenikovi smrti veliko prispevali tudi njegovi prijatelji in kolegi iz sveta zabave. Leto po smrti so preostali člani skupine Queen na londonskem stadionu Wembley pripravili koncert, namenjen ozaveščanju o aidsu, na katerem so nastopili Robert Plant, Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N' Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard in Liza Minnelli. Hkrati so ustanovili tudi poseben sklad The Mercury Phoenix Trust. Letos (24. novembra) bo sicer minilo 20 let od njegove smrti.

Indijec, ki se je rodil na Zanzibarju
Mercury se je rodil kot Farrokh Bulsara indijskim staršem, ki so zaradi službe živeli na Zanzibarju (takrat je bil otok še britanska kolonija, danes je del Tanzanije), odraščal pa v Indiji in v Veliki Britaniji. Že zgodaj je začel kazati umetniško nadarjenost (ne samo glasba, privlačila ga je tudi likovna umetnost), med študijem pa je sodeloval v različnih glasbenih skupinah.

Prelomnega leta 1970 je Mercury (takrat je že uporabljal bolj "angleško" ime) spoznal Briana Maya in Rogerja Taylorja, ki sta iskala pevca za svojo skupino Smile. Freddie je kmalu vzel vajeti v svoje roke ter, kljub nestrinjanju drugih dveh članov, spremenil ime skupine v Queen in oblikoval nov logotip skupine.

Pod njegovimi prsti so nastale tudi nekatere (oz. večina) največjih uspešnic skupine Queen, kot so: Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, Good Old-Fashioned Lover Boy, Killer Queen, We are the Champions, Crazy Little Thing Called Love ...

Ne samo z glasom, osvajal je tudi s karizmo
Slovel je tudi kot neverjeten pevec (njegov glas je imel razpon skoraj štiri oktave, večino pesmi pa je zapel v tenorju, čeprav je bil njegov glas bližje baritonu), oboževalcem pa so se v spomin najbolj zapisali ravno njegovi "nori" nastopi - s svojo karizmo je občinstvo povsem omamil, tako da je zanj dihalo, kričalo, mahalo, skratka počelo (skoraj) vse, kar si je zaželel. Nastop Queenov na Live Aid 1985 se je tako v zgodovino zapisal kot najboljši nastop v živo v zgodovini rockglasbe.

V zasebnem življenju je bil povsem drugačen kot na odru - sramežljiv, tih, nerad je govoril o svoji zasebnosti. Po spolni usmerjenosti je bil biseksualec, česar pa, čeprav je bila homoseksualnost v Veliki Britaniji legalizirana šele nekaj let prej, ni skrival. Dolgo je vztrajal v zvezi z Mary Austin, čeprav sta oba slutila, da ga bolj privlačijo moški. Ko se je zapletel v razmerje z menedžerjem svoje založbe, sta se z Austinovo razšla, a vseeno ostala dobra prijatelja. Freddie je večkrat povedal, da je Mary njegova edina prava prijateljica.

Ustvarjal je do zadnjega diha
V določenem obdobju naj bi zamenjal veliko spolnih partnerjev in se pri enem izmed teh kratkotrajnih razmerij okužil z virusom HIV. Mercuryjev partner, frizer Jim Hutton, je v knjigi o zadnjih letih njegovega življenja razkril, da je glasbenik za bolezen izvedel leta 1987 - približno takrat, ko je zatrjeval, da je bil test na HIV, ki ga je opravil, negativen. Konec 80. let je njegovo zdravje začelo počasi pešati, vendar je to skrbno skrival pred vsemi, razen pred svojim fantom, ki je bil ob njem do zadnjega diha.

Čeprav je bil zadnje leto življenja telesno izjemno šibek, je še vedno ustvarjal s polnim zanosom. Še novembra 1991 je v studiu snemal nove pesmi. Dan pred smrtjo, 23. novembra 1991, je njegov tiskovni predstavnik prebral sporočilo medijem, v katerem je pevec priznal, da je okužen z virusom HIV in da je zbolel za aidsom. Naslednji dan je umrl v svojem stanovanju v Londonu.

A tudi po smrti spomin nanj ne zbledi - albumi zasedbe Queen se še vedno prodajajo, Mercuryju pa so posthumno podelili toliko nazivov in priznanj, da jih je skoraj nemogoče prešteti - razglašajo ga za enega najvplivnejših Azijcev (Time Asia, 2006), največjega pevca vseh časov (Blender in MTV, 2005), največjega rockglasbenika vseh časov (Classic Rock, 2009) itd.

Bohemian Rapsody

Show Must Go On

I Want To Break Free

Too Much Love Will Kill You

Freddie Mercury in Montseratt Caballe - Barcelona

These Are The Days Of Our Lives

Ob 65-letnici rojstva Freddieja Mercuryja je britanski proizvajalec luksuznih avtomobilov Lotus predstavil posebno serijo vozil Lotus Evora S, posvečenih pevcu. S posebnim kolažem pa se mu je na svoji osnovni spletni strani poklonil tudi Google.