Foto: EPA
Foto: EPA

Vlagatelji navajajo, da Adidasu ni uspelo omejiti finančnih izgub in sprejeti previdnostnih ukrepov, poroča BBC. Adidas vso odgovornost zanika in trditve vlagateljev zavrača kot "neutemeljene".

Velikan športne opreme je končal svoje sodelovanje z raperjem in oblikovalcem lani po njegovih odmevnih antisemitskih izjavah.

West je za Adidas pod znamko Yeezy oblikoval kolekcijo izjemno uspešnih športnih copatov. Adidas je pozneje priznal, da bi lahko izgubil do 700 milijonov evrov, ker mu je ostalo toliko neprodanih kosov.

"Adidas ne trpi antisemitizma in kakršnega koli drugega sovražnega govora. Kanyejeve nedavne izjave in dejanja so nesprejemljivi, sovražni in nevarni ter kršijo vrednote podjetja, kot so raznolikost, vključevalnost, vzajemno spoštovanje in pravičnost," so sporočili oktobra iz Adidasa, ko so prekinili sodelovanje.

A vlagatelji so zdaj v ZDA proti podjetju vložili tožbo, v kateri navajajo, da je Adidas dobro vedel za Westovo "vprašljivo" vedenje, češ da je o njem razpravljal nekdanji izvršni direktor Kasper Rorsted, pa tudi preostali člani uprave.

Časopis Wall Street Journal pa je objavil podrobnosti domnevnega sestanka leta 2018, na katerem so pri Adidasu razpravljali o Westu. Poročilo trdi, da so višji člani uprave govorili prav o tem, kako ublažiti tveganja, ko gre za interakcijo z njim.