Foto: Reuters
Foto: Reuters

V četrtek je raper objavil sporočilo za Arija Emanuela, izvršnega direktorja agencije Endeavor, ki je pozval podjetja, da zaradi njegovih nedavnih sovražnih komentarjev na račun Judov prekinejo poslovne stike z raperjem.

"Ari Emanuel, v enem dnevu sem izgubil dve milijardi dolarjev, pa sem še živ," je zapisal West na svojem Instagramu potem, ko ga je ta družba odblokirala po začasnem suspenzu. "To je ljubezenski govor. Še vedno te imam rad. Bog te ima še vedno rad. Denar ni tisto, kar me briga. Ljudje me."

V javnosti se je sicer že pred Westovo izjavo šušljalo, da bi raper lahko izgubil svoj status milijarderja po tem, ko je več podjetij in modnih znamk prekinilo stike z njim zaradi spornih antisemitskih izjav, ki jih je West izrekel v zadnjih tednih, in zaradi majice “Belopolta življenja štejejo", ki jo je nosil na pariškem tednu mode.

Kontroverzni raper sicer razburja že dalj časa, med drugim je mnogim stopil na žulj tudi zaradi njegove podpore nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in spletnega nadlegovanja Peta Davidsona, takrat še fanta njegove nekdanje soproge Kim Kardashian.

Podjetja eno za drugim zapuščajo raperja

Westove izjave so zmotile tako kalifornijske politične voditelje kot tudi osebnosti iz sveta zabave in mode v Los Angelesu, ki so pred tem sodelovali s težavnim raperjem.

Tako so sodelovanje z njim prekinili med drugim Adidas, Balenciaga in Gap, pri čemer je bilo samo Westova pogodba z Adidasom vredna okoli 250 milijonov evrov. Zapustila ga je tudi njegova dolgoletna agencija CAA, na hladno pa postavljen nedavno dokončan dokumentarec o njem.

Emanuel je v članku za Financial Times prejšnji teden zapisal, da ne bi imeli prav nobene tolerance do Westovega antisemitizma: "To je trenutek v zgodovini, ko je preveč na kocki, zato je ključno, da smo odprti do naših vrednot in živimo po njih.”

Po tem, ko je Westa zapustil Adidas, se je raper (in občasni modni oblikovalec) nenapovedano "in brez vabila" pokazal na sedežu podjetja Skechers v Los Angelesu. Westa so pospremili iz stavbe, iz družbe pa so sporočili, da “nimajo nobenega namena sodelovati z Westom” in da je nepooblaščeno snemal.

A s tem težav še ni bilo konec – v sredo je Westova zasebna šola v Kaliforniji, akademija Donda, sporočila, da nemudoma zapira svoja vrata. V e-pismu staršem je ravnatelj Jason Angell zapisal, da je odločitev prišla "od njihovega ustanovitelja", da pa nameravajo začeti na novo septembra 2023.