Kanal Russlla Branda na YouTubu se ponaša z več kot 6,5 milijona naročniki. Foto: YouTube/zajem zaslona
Kanal Russlla Branda na YouTubu se ponaša z več kot 6,5 milijona naročniki. Foto: YouTube/zajem zaslona

YouTube, ki je v lasti Googla, je sporočil, da je zaradi resnih obtožb zoper 48-letnika začasno odstranil njegov kanal iz svojega partnerskega programa (YPP), ki ustvarjalcem vsebin zagotavlja več dostopa do YouTubovih virov in funkcij monetizacije ter omogoča delitev prihodkov od oglasov, ki se prikazujejo v objavljeni vsebini. YouTube ustvarjalcem torej plača del denarja, ki ga zasluži s prikazovanjem oglasov ob njihovih videoposnetkih, kar je bil precej donosen posel za Branda. V zadnjih letih je vse bolj dejaven tudi kot politični komentator in je na YouTubu objavljal videoposnetke o temah, povezanih z osebno svobodo in covidom-19.

Brand je obtožen posilstva, napada in čustvene zlorabe v obdobju med letoma 2006 in 2013, ko je bil na vrhuncu slave. On obtožbe zanika in trdi, da so bila vsa njegova razmerja sporazumna. Metropolitanska policija je v ponedeljek sporočila, da je prejela obtožbo o spolnem napadu v Sohu v središču Londona leta 2003, a preiskave še niso sprožili, piše Guardian.

Sorodna novica Russell Brand obtožen spolnih napadov, posilstva ter čustvene in telesne zlorabe

Selitev na konkurenčno spletno videoplatformo Rumble
Brand se je na začasno odstranitev svojega kanala iz YPP-ja pripravil tako, da je veliko svojih videoposnetkov preselil na konkurenčno spletno videoplatformo Rumble. Gre za razmeroma nišno spletno mesto, ki Brandu ne omogoča dostopa do več kot 6,5 milijona naročnikov, kolikor jih je pridobil v desetletju od ustanovitve svojega kanala na YouTubu.

Glede na ocene Brand zasluži približno od 2000 do 4000 funtov (2300 do 4600 evrov) na videoposnetek, in mu torej objava petih videoposnetkov na teden lahko nanese skoraj milijon funtov na leto.

Čeprav Brand sicer ni več dejaven v osrednjih medijih, kot sta britanska BBC in Channel 4, se njegov tako rekoč alternativni medijski imperij opira na več spletnih platform. "Začasno smo ukinili monetizacijo na kanalu Russella Branda zaradi kršitve našega pravilnika o odgovornosti ustvarjalcev. Če ustvarjalčevo vedenje zunaj platforme škodi našim uporabnikom, zaposlenim ali ekosistemu, ukrepamo, da zaščitimo skupnost," je sporočil tiskovni predstavnik YouTuba. Smernice o odgovornosti ustvarjalcev navajajo še, da lahko platforma v teh primerih ukrepa za zaščito svoje skupnosti, vključno z začasno prekinitvijo monetizacije. "Ko je ustvarjalec začasno izključen iz YouTubovega partnerskega programa, mu je prepovedano uporabljati nov ali nadomestni kanal, da bi se izognil naši odločitvi o izvrševanju," je še pojasnil predstavnik platforme.

YouTubova poteza sledi odločitvi o prekinitvi Brandove turneje in napovedi knjižnega založnika Bluebird, da so začasno zaustavljene "vse prihodnje objave" s komikom. Glede na objavo na spletni strani založbe naj bi Brandova knjiga Recovery: The Workbook, by Brand izšla decembra 2025. Tudi nastopi na preostanku njegove turneje Bipolarisation so bili po objavi obtožb preloženi. Promotorji so v izjavi zapisali: "Prestavljamo teh nekaj preostalih dobrodelnih prireditev o zasvojenosti, ne maramo tega početi – a vemo, da boste razumeli."

Brand zatrjuje, da je šlo za "sporazumna" razmerja
Obtožbe četverice žensk proti Russllu Brandu so bile objavljene v medijih The Sunday Times, The Times of London in Channel 4 Dispatches. Ena od žensk trdi, da jo je posilil, preostale tri pa so ga obtožile spolnega napada, ena ga obtožuje tudi fizične in čustvene zlorabe. Po besedah ene izmed žensk naj bi bila ob napadu stara zgolj 16 let, Brand pa je bil takrat star 31 let. Sunday Times je objavil sporočilo – s telefonske številke, za katero je več virov potrdilo, da pripada Brandu –, v katerem je dejal: "Žal mi je. To je bilo noro in sebično."

Brand je v petek, še preden so bile javno objavljene prve obtožbe, na spletu objavil videoposnetek, v katerem je povedal, da je bil v omenjenem obdobju "promiskuiteten", a da so bila vsa razmerja "sporazumna".