Intervju in odzivi nanj polnijo britanske tabloide že deset dni. Foto: AP
Intervju in odzivi nanj polnijo britanske tabloide že deset dni. Foto: AP

Kingova, sovoditeljica oddaje CBS This Morning, sicer pa tudi najboljša prijateljica Winfreyjeve, je dejala, da je s Harryjem in njegovo soprogo Meghan govorila konec tedna. Par ji je potrdil, da se je Harry pogovarjal z Williamom.

"Res je, Harry je govoril s svojim bratom, pa tudi s svojim očetom, kot pa sem obveščena, ti pogovori niso bili produktivni, da pa so zadovoljni, da so se vsaj začeli pogovarjati," je povedala Kingova.

Voditeljica je še dejala, da par ni srečen, da iz "palače" curljajo "neresnične zgodbe" v medije, kot denimo tista, da naj bi Meghan ustrahovala tamkajšnje osebje. "In mislim, da ju še vedno moti, da palača stalno govori, kako si želijo zadeve razrešiti zasebno, potem pa prihajajo v javnost tiste lažne zgodbe, ki so zelo nastrojene proti Meghan," je dejala Kingova.

Princ William in soproga Kate v nič kaj prešernem razpoloženju. Foto: AP
Princ William in soproga Kate v nič kaj prešernem razpoloženju. Foto: AP

Iz Buckinghamske palače so prejšnji teden namreč sporočili, da preiskujejo obtožbe proti Meghan, da naj bi ustrahovala člane svojega osebja v palači.

Kingova je še dodala, da Meghan tudi ni srečna, da je nihče iz kraljeve družine po intervjuju še ni poklical.

Palača se počuti "izdano"

Iz Kensingtonske palače niso imeli komentarja na izjave Kingove, poroča pa Daily Mail, da se počutijo "izdane", da sta se Harry in Meghan odločila zasebne pogovore v krogu najožje družine deliti z ameriško javnostjo in, posledično, celim svetom.

Intervju, ki sta ga Harry in Meghan dala za CBS 7. marca, je podiral rekorde gledanosti, britansko monarhijo pa pahnil v največjo krizo po smrti Harryjeve in Williamove mame, princese Diane leta 1997. Podobno kot Meghan se tudi Diana nikdar ni počutila zares sprejeto na dvoru.

Komentatorji na Otoku to pripisujejo tudi temu, da ustroj monarhije pač ni bil ustvarjen za individualiste (in ege), temveč gre za okostenelo institucijo, v katero moraš vstopiti pripravljen – kar Meghan več kot očitno ni bila, Williamova soproga Kate pač, saj je bila tudi precej dlje v zvezi z Williamom, preden sta se poročila.

Intervju Harryja in Meghan z Oprah Winfrey je bil dve uri dolg in je podrl vse CBS-ove rekorde gledanosti. Foto: Reuters
Intervju Harryja in Meghan z Oprah Winfrey je bil dve uri dolg in je podrl vse CBS-ove rekorde gledanosti. Foto: Reuters

O očitanem rasizmu

Ena od izjav, ki je dvignila največ prahu v intervjuju z Oprah, je tista, da naj bi eden od članov kraljeve družine vprašal Meghan, kako temna meni, da bo Archiejeva polt. Princ William je prejšnji teden na vprašanje novinarja o intervjuju dejal le, da "prav gotovo nismo rasistična družina".

Nekoč povezana družina se danes niti pogovarja ne. Foto: AP
Nekoč povezana družina se danes niti pogovarja ne. Foto: AP

Na intervju se je dva dni po predvajanju odzvala tudi Harryjeva babica, kraljica Elizabeta II., ki je v premišljeni in taktni izjavi za javnost v imenu palače sporočila, da jih "izkušnja princa Harryja in Meghan žalosti", ter zagotovila, da se bodo pogovorili o očitkih glede rasističnega ozračja. "Harry, Meghan in Archie bodo vedno ljubljeni člani družine," so poudarili za konec.

36-letni Harry in 39-letna Meghan sta se spoznala leta 2016, poročila pa leta 2018 z vsem protokolom, ki pritiče kronanim glavam, leta 2019 pa se jima je rodil sin Archie. Odnosi med Williamom in Harryjem, ki sta si bila svoj čas zelo blizu, naj bi se skrhali že prej, ko je William mlajšega brata posvaril, naj se ne "zaletava" v poroko z Meghan.

Čeprav par trdi, da sta na Otoku vseskozi izkušala rasizem, sta bila v tistem času, sodeč po anketah, najbolj priljubljena člana monarhije, Meghan kot nekdanja ameriška igralka mešane krvi in ločenka pa je prinesla v palačo svež veter, ki je ugajal tako mlajšim Britancem kot, do neke mere, tudi palači sami, ki se je s tem malce približala mlajši generaciji.

Kje točno je medsebojna ljubezen usahnila, ni jasno. Meghan naj bi trpela v rigidnem sistemu, kot je povedala Oprah, je bilo tako hudo, da je razmišljala celo o samomoru, par se je tudi vseskozi spopadal z "invazivnimi" britanskimi tabloidi. Bila sta pod drobnogledom, še posebej novopečena vojvodinja Susseška, kar danes pripisujeta rasizmu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Januarja lani sta sporočila, da se umikata kot ožja člana kraljeve družine, za tem pa sta se umaknila v Kanado, od tam pa v Kalifornijo, kjer sta si v Santa Barbari ustvarila novo domovanje. Par letos pričakuje drugega otroka, deklico.

Odzivi na intervju ostajajo burni – in če je ameriška javnost naglo stopila na stran Harryja in Meghan (v teh dneh se je oglasila celo nekdanja prva dama Michelle Obama in dejala, kako jo žalosti, kar je par domnevno izkušal), so Britanci neomajni pri podpori kraljici.

Podpora Harryju in Meghan, ki sta ob začetku svoje zveze veljala za najbolj priljubljena člana monarhije, je še dodatno padla, večina Britancev pa meni, da je par s svojim pranjem umazanega perila v javnosti porušil vse mostove in da ni več poti nazaj v družino.