Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta danes obiskala najmlajše v šolah, potem ko so na Otoku razrahljali covidne ukrepe. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta danes obiskala najmlajše v šolah, potem ko so na Otoku razrahljali covidne ukrepe. Foto: Reuters

Ta je bil čez lužo na televizijski mreži CBS predvajan v nedeljo zvečer po ameriškem času. Buckinghamska palača se je odzvala šele v torek pozno popoldne, v skupni izjavi pa sporočili, da jih izkušnja princa Harryja in Meghan žalosti, in zagotovili, da se bodo pogovorili o očitkih glede rasističnega ozračja.

Sorodna novica Buckinghamska palača spravljivo: "Glede očitanega rasizma se bomo pogovorili"

Še dva dni dlje je molčal princ William, ki je izjavo novinarjem dal šele danes med obiskom šole v vzhodnem Londonu, čeprav so pred dogodkom njegovi predstavniki sporočili, da intervjuja ne bo komentiral.

Ko so ga tam vseeno vprašali, ali je kraljeva družina rasistična, je čez ramo odvrnil le: "Nikakor nismo rasistična družina."

"S Harryjem še nisem govoril, ampak bom," je kratko dodal.

"Kako temna je lahko Archiejeva koža?"

Glede brata je Harry v intervjuju povedal, da sta na različnih poteh, Meghan pa je zatrdila, da je njun sin Archie, ki je zdaj star že eno leto, prikrajšan za naslov princa, ker so bili v kraljevi družini zaskrbljeni, "kako temna je lahko njegova koža, ko se rodi".

Sorodna novica Vojvodinja Meghan ni želela več živeti, kraljevo družino obtožuje rasizma

"To mi je povedal Harry, to so bili pogovori, ki jih je imel z družino," je med pogovorom razkrila nekdanja ameriška igralka, katere oče je belopolt, mama pa je temnopolta.

Imena, kdo je izražal take skrbi, ni želela razkriti, in tudi Harry, ki se je svoji soprogi pridružil v drugem delu intervjuja, je dodal, da tega pogovora nikoli ne bo delil z javnostjo, je pa dejal, da je bil šokiran v tistem trenutku.

Oprah pa je zagotovil, da ni šlo za njegovo babico kraljico in prav tako ne za dedka, princa Filipa.

Po tradiciji bo sicer Archie naziv princa dobil, ko bo prestol zasedel njegov dedek Charles, saj so do tega naziva opravičeni sinovi in vnuki monarha.

Do zdaj se še ni zgodilo, da bi bili sočasno živi monarh (torej Elizabeta II.) in tri generacije njegovih oz. njenih naslednikov.