Sanna Marin je pred novinarji branila pravico do zasebnega življenja. Foto: Reuters
Sanna Marin je pred novinarji branila pravico do zasebnega življenja. Foto: Reuters

Ženske in dekleta iz Finske in tudi sosednje Danske objavljajo posnetke s ključnikom #Solidarnost s Sanno, na njih pa je videti, kako pijejo, poplesavajo, se zabavajo v klubih in v družbi prijateljev.

S to potezo želijo podpreti Sanno Marin, najmlajšo premierko na svetu, ki ji kritiki in opozicija očitajo neprimerno in neodgovorno vedenje ter presojo.

Sorodna novica Finska "rockerska" premierka na udaru zaradi divje zabave. Opozicija zahteva test na droge.

Vse skupaj se je začelo, potem ko je prišel na dan prvi posnetek z neke hišne zabave, na kateri Sanna Marin v družbi prijateljev in estradnikov pleše, poje in pije alkoholne pijače. V ozadju naj bi nekdo omenjal kokain, zaradi česar je opozicija zahtevala, da premierka opravi test na mamila, kar je v petek tudi naredila, ob tem pa zatrdila, da nikdar ni zaužila mamil, zgolj alkohol.

"Storila nisem ničesar drugega, kot da sem plesala, pela, se objemala s svojimi prijatelji in pila alkohol. Upam, da je leta 2022 sprejemljivo, da tudi voditelji plešejo, pojejo in hodijo na zabave," se je branila pred novinarji socialdemokratska političarka, ki ima s soprogom, finskim podjetnikom Markusom Räikkönenom, štiri leta staro hčerko.

Premierka, ki se rada zabava

Le dan pozneje je tabloid Seiska objavil nov videoposnetek, na katerem je videti, kako se premierka v priljubljenem helsinškem nočnem klubu tesno objeta pleše s finskim pevcem Uusivirtom, on pa ljubkuje njen vrat.

Sorodna novica Novi posnetek: Poročena finska premierka v tesnem objemu s pevcem v klubu

To še zdaleč ni prvič, da se je Sanna Marin znašla na udaru kritik zaradi svoje ljubezni do nočnih klubov. Lani je do jutranjih ur plesala v nočnem kljubu takoj za tem, ko je bila v tesnem stiku z okuženim ministrom.

Anu Koivunen, profesorica študij spolov na univerzi v Turkuju, je za Guardian povedala, da misli, da spol ni odločilen dejavnik pri ogorčenju, ki ga je sprožil omenjeni posnetek.

"Zabavanje samo ni velik problem, a dejstvo, da je posnetek pricurljal v javnost – na to bi nekdo lahko gledal kot na zgrešeno presojo premierke v smislu, s kakšnimi ljudmi se obkroža. Da se ni obvladovala v družbi, v kateri pač ne more zaupati vsem v sobi. Mislim, da je trenutno to največja težava,” je povedala Koivunenova.

Glede na to, da je Sanna Marin goreča zagovornica pridružitve Finske v Nato, so se v javnosti, pričakovano, začele pojavljati tudi insinuacije, da za tem, da so posnetki prišli v javnost, stoji Rusija.