Sean Penn je eden glavnih borcev proti paparacem. Na sliki zaščitniško skriva takratno soprogo - Madonno. Foto: EPA
Sean Penn je eden glavnih borcev proti paparacem. Na sliki zaščitniško skriva takratno soprogo - Madonno. Foto: EPA
Po nesreči princese Diane
Divje zasledovanje paparacev princese Diane v pariškem predoru je povzročilo najhujšo tragedijo. Foto: EPA
Paparaci so v Los Angelesu skriti na zvezdniško obljudenih plažah, biotržnicah, drevesih pred hišami zvezd ... Foto: EPA
Samo še en dan v življenju pop princese. Foto: EPA
Posnetek 'naciorgije' Maxa Mosleyja. Foto: EPA
Pika Božič
Pika Božič je tožila revijo Nova. Foto: www.pikabozic.com

Predstavljajte si, da ne morete na kavo s sošolcem iz srednje šole, brez da bi končali na naslovnicah tabloidov s "svojo novo ljubeznijo", ali da vas z drevesne višine slikajo pri plavanju zgoraj brez v lastnem bazenu.



Sienni odškodnina zaradi slik s poročenim moškim
In čeprav v Ameriki lahko tožite Walmart zaradi sveže pomitih tal, McDonalds, ker se vi ne morete upreti ocvrtemu krompirčku, ali pa mestno hišo zaradi zaledenelih stopnic, so tožbe proti paparacom bolj ali manj jalove. Saj veste - škoda je že bila storjena in za enim paparacem pride četica drugih ...

Odškodninske tožbe niso tako pogoste, kot bi si morda mislili, a so izjeme. Ravno v teh dneh je sodišče igralki Sienni Miller dodelilo 27.750 dolarjev, ki jih ji mora izplačati britanski časnik Daily Star zaradi vdora v zasebnost. Daily Star je namreč septembra objavil fotografije mične zvezdnice Alfieja, ki pa še vedno bije sodno bitko proti dvema drugima britanskima tabloidoma in fotografski agenciji.

Jabolko spora? Intimni posnetki Sienne zgoraj brez v objemu poročenega igralca Balthazarja Gettyja.

Hugh nad paparace s - fižolom
S paparaci je v vojni tudi njen bivši, igralec Jude Law, pa Hugh Grant, ki jim je nekoč v glavo zabrisal skledo kuhanega fižola (?!), George Clooney jih naravnost prezira, Britney Spears in Lindsay Lohan sta bežali pred njimi.

Robbie Williams se je pred razvpito nadležnimi britanskimi paparaci preselil v ZDA, iz Avstralije pa se je v New York iz istega razloga preselil pokojni Heath Ledger. Tako imenovanim "ščurkom" ni ušel - dve leti pred smrtjo so bili paparaci oz. rumeni novinarji tisti, ki so ga zvabili v sobo s kokainom, nato pa posneli kontroverzni posnetek.

Vedno razboriti Sean Penn je bil leta 1984 celo obtožen poskusa umora - tako močno ga je razhudil paparac v njegovi hotelski sobi. Igralka Reese Witherspoon je dobila tožbo proti reviji Star, ko je ta objavil fotografije igralke v kopalkah in ob njih zapisal, da Reese pričakuje tretjega otroka.

Športni navdušenci se bodo spomnili nedavne afere s predsednikom Mednarodne avtomobilistične zveze Maxom Mosleyjem, ki so ga zasačili v seksualnih orgijah s prostitutkami v sado-mazo opravah, ki so bile zamišljene kot vojaške uniforme. Mosley je tabloid News of the World tožil - in tožbo dobil.

Svingerji in prsi po slovensko
Pri nas smo imeli kar nekaj primerov (rumeno)medijskih posegov v zasebnost. Rebeko Dremelj so ujeli zgoraj brez na dopustu na Hrvaškem, z atomično Špelco so se celo spoprijateljili na dopustu - nato pa njene slike vseeno prodali tabloidom.

Pika Božič je revijo Nova (s tistim rajcastim, prav nič prikritim sloganom Razgaljamo slavne) celo tožila zaradi pisanja o domnevnih težavah v zakonu s hokejistom Dejanom Kontrecem. V tožbi je navedla, da so vse trditve, ki so bile objavljene v reviji, neresnične in žaljive, šlo naj bi za grob poseg v njene osebne pravice. Sodišče ji zahtevanih petih milijonov ni dodelilo. Več "sreče" je pevka imela, ko je ista revija objavila njene fotografije zgoraj brez. Rezultat? 2.000 evrov odškodnine.

"Trend porasta"
Za komentar te pereče problematike smo se na MMC-ju obrnili na odvetniško pisarno Boruta Zajca. Odvetnik Boštjan Grešak nam je povedal, da pri nas tovrstne posege v zasebnost ureja ustava, obligacijski zakon pa določa odškodnino - ki je najpogostejši končni rezultat tovrstnih tožb. Poleg nje so tu še dodatni ukrepi kot popravek, umik fotografij ipd.

Grešak nam je potrdil, da v Sloveniji tožbe zaradi posega v zasebnost res niso taka stalnica kot čez lužo, so pa so že imeli nekaj primerov, čeprav gre v večini za športnike, ki jih zmotijo žaljivi komentarji. "A nedvomno smo zasledili trend porasta, saj postaja klientela vse bolj občutljiva," je sklenil Grešak.

K. Sajovic