Heath Ledger po smrti polni žepe senzacionalističnih revij. Foto:
Heath Ledger po smrti polni žepe senzacionalističnih revij. Foto:
Heath Ledger
Zadnji spomin na igralca, ki so ga primerjali z Marlonom Brandom in Seanom Pennom, bo njegova krsta in horde paparacev okoli nje. Foto: Reuters
Heath Ledger
'Dobrosrčen, radodaren, čustven, ljubil je življenje, oboževal hčerko ...' so najpogosteje uporabljene besede, s katerimi prijatelji in družina opisujejo umrlega avstralskega igralca.
Heath in Michelle
Heath in Michelle sta veljala za popoln par, a takih v Hollywoodu očitno ni. Razšla sta se lani septembra, vzrok razhoda pa ostaja skrivnost. Foto: EPA
Naslovnice po Heathovi smrti
23. januarja so bile naslovnice ameriških medijev usklajene - novica dneva niso bile oskarjevske nominacije, temveč smrt Heatha Ledgerja.
Heath Ledger z Matildo
Ledger je v zadnjih tednih pred smrtjo tožil, ker ni bil s svojo hčerko toliko, kot bi si želel. Bližnji so prepričani, da si igralec ne bi vzel življenja že zaradi Matilde, ki jo je naravnost oboževal.
Heath Ledger v filmu Candy
Ena nedavnih Ledgerjevih vlog je bila tista v filmu Candy, kjer je igral narkomana. Igralca so njegove vloge preganjale še mesece po koncu snemanja - zaradi vloge Jokerja v Batmanu sta ga mučili tesnoba in nespečnost. Foto: EPA
Heath Ledger
Ledger bo številnim ostal v spominu kot Ennis Del Mar v Gori Brokeback. Vloga mu je prinesla oskarjevsko nominacijo, napovedovali pa so, da bo to le prva izmed mnogih. Foto: Reuters
Naslovnice po smrti Riverja Phoenixa

Smrt zmeraj zbuja v nas nekakšno morbidno fascinacijo - denimo: prvi odziv večine ljudi ob hudi prometni nesreči ni, da pogleda vstran, temveč ravno nasprotno. In naslovi v določenih rumenih časnikih, kot so "Šokantno: Mati ubila tri otroke in nato sodila še sebi" - lahko se zgražamo, a preverjeno bo to najbolj brana novica dneva.



Konec zveze z Michelle zaradi mamil?
Ob neštetih ganljivih zgodbah, člankih in slovesih znanih od Heatha Ledgerja, ki so ga prejšnji torek našli mrtvega v njegovem newyorškem stanovanju s stekleničko uspaval ob postelji, se te dni pojavlja prav toliko senzacionalističnih tračev, ki razkrivajo njegovo (domnevno) bitko z mamili in alkoholom.

Tabloid Us Weekly v svoji zadnji številki tako poroča, da je igralčeva odvisnost pripeljala do konca njegovega razmerja z igralko Michelle Williams: "Boj Heatha Ledgerja z alkoholom in mamili je tako škodoval njegovi zvezi z Michelle, da ga je poskušala spraviti na kliniko za zdravljenje odvisnosti."

Tri leta naj bi bila Williamsova priča Heathovi uporabi alkohola in mamil, med njimi kokaina, heroina in "raznoraznih tablet", poroča zaupnik pokojnega nadarjenega igralca.

Neuspešen odhod na kliniko za odvajanje?
Marca 2006 - le nekaj tednov zatem, ko se je par sprehodil po rdeči oskarjevski preprogi (oba sta bila nominirana za svojo vlogo v kultni uspešnici Gora Brokeback, na snemanju katere sta se tudi zaljubila) in ko je bila njuna hči Matilda stara le pet mesecev - naj bi Williamsova odpeljala Ledgerja na znano zvezdniško kliniko za zdravljenje odvisnosti Promises v Malibuju.

Heath naj bi se upiral in je, namesto da bi vstopil v kliniko, zaročenko prepričal s prisego, da se bo sam rešil odvisnosti.

Še celo potem, ko naj bi par spoznal, da "jima je vse skupaj ušlo izpod nadzora" in se septembra 2007 razšel, naj bi po trditvah dveh neimenovanih virov Michelle zahtevala od Heatha, da pred vsakim obiskom male Matilde opravi test za droge.

Ko za sinovo smrt izveš iz poročil
Nekdanja zvezdnica serije Simpatije je za smrt svojega nekdanjega izvedela na najslabši mogoč način - tako kot njegova družina v Avstraliji -, prek medijev.

Williamsova je bila na snemanju filma Mammoth na Švedskem, ko pa je izvedela za Heatha, je bila neutolažljiva. "Jokala je in kričala takoj, ko je slišala," poroča vir s snemanja.

Razvrat v Chateau Marmontu
A najbližji umrlega avstralskega igralca, ki ga bodo pokopali jutri v domačem Perthu, nikakor ne morejo žalovati v miru.

Tračarske strani so se namreč že dokopale do videoposnetka precej slabe kakovosti in dvomljive verodostojnosti, ki naj bi prikazoval Ledgerja obkroženega z mamili na (tipični) razvratni hollywoodski zabavi.

Kontroverzni video je bil posnet januarja 2006 v priljubljenem hotelu zvezdnikov Chateau Marmont in čeprav na njem ni videti, da bi Ledger dejansko kaj vzel, pa to počnejo ljudje okoli njega. Okoliške mize so prekrite s črticami kokaina in drugimi prepovedanimi substancami.

V nekem trenutku igralec reče, da bo "zaradi tega slišal toliko sranja od moje punce", na vprašanje zakaj, pa odgovori: "Ker imava dojenčka ... Matildo. Matildo Rose." Nato še slišimo reči Heatha, da "sploh ne bi smel biti tukaj", prizna pa tudi, da je "20 let kadil po pet džojntov na dan".
Jemal kokain?
Revija OK! poroča tudi, da je sicer izjemno introvertirani zvezdnik jemal kokain in spil celotni hotelski bar, ko se je 29. januarja istega leta v Los Angelesu z Michelle udeležil podelitve nagrad SAG.

Tabloidu se je to odločil razkriti neki avstralski očividec, ki trdi še, da se mu je Ledger izpovedal, kako neznansko rad ima Michelle in Matildo.

Objave posnetka ne bo, a škoda je že storjena
Ko sta Entertainment Tonight in The Insider bombastično napovedala, da bosta objavila šokantni posnetek in že ponudila "predogled", se je nanju usul plaz pisem zgroženih oboževelcev pokojnega igralca, predstavnica Ledgerja in Williamsove pa je izdala izjavo, da so vse te navedbe "ogabne" in "netočne": "Večina tabloidnih poročil je netočna. Izmišljena zgodba o tem, kako naj bi Michelle Williams poskušala odpeljati Heatha Ledgerja na odvajanje, je le ena laž med mnogimi. Pustite družino žalovati v miru."

Zadnja objava tračarskih strani, ki so se želele okoristiti s posnetkom: "Iz spoštovanja do družine Heatha Ledgerja sta se Entertainment Tonight in The Insider odločila, da ne bosta predvajala posnetka Heatha Ledgerja." Vzorčen primer tabloidne hinavščine.

Na rezultate obdukcije še čakajo
Vse to se je zgodilo, še preden je newyorški patalog objavil rezultate toksikoloških preiskav umrlega igralca, ki se je le nekaj tednov pred smrtjo celo zahvalil avstralskim paparacem, da so ga pustili na miru, ko je med božičnimi prazniki obiskal družino v Perthu.

Glede nečesa se strinjajo vsi, ki so igralca vsaj malo poznali ali bili v njegovi bližini - bil je sramežljiv, zadržan človek, ki se zvezdništvu ni nikdar privadil in bi si zaslužil lepši, in predvsem manj javen, konec.

"River Phoenix naše dobe"
Ledgerjev primer razkriva, kako nizko se lahko spustijo rumeni mediji. Žal posmrtno "mrhovinarstvo" ni nič novega. Konec koncev je Heath Ledger označen za "Riverja Phoenixa naše dobe".

Kot Heath je tudi River umrl mlad (23 let), po prvi in edini oskarjevski nominaciji, vzrok pa so bila mamila. (River je vzel prevelik odmerek kokaina in heroina, Ledgerja pa naj bi pokončala uspavala, saj se je igralec boril s kronično nespečnostjo in pljučnico.).

Pred smrtjo sta oba zvezdnika veljala za zaprta, izredno skromna in "čista" igralca, po njej pa so tabloidi vlekli na dan njuno (domnevno) odvisnost in divje noči po nočnih klubih.

Marilyn in lov na morbidne posnetke
V Ledgerjevem primeru so se paparaci prerivali, da bi prišli do posnetkov trupla v mrtvaški vreči, v Phoenixovem pa se je paparac pritihotapil v pogrebni zavod in slikal igralčeve posmrtne ostanke. Srhljiva podoba se še zdaj nahaja na svetovnem spletu.

Podobno je bilo tudi pri Marilyn Monroe. Svetlolasa ikona, ki je umrla premlada, uradno zaradi prevelikega odmerka uspaval, in se je borila s svojim slovesom seksbombe, je zadnji "bližnji kader" doživela na obdukcijski mizi.

Kaja Sajovic