Danes velja Johnny za enega najbolj nadarjenih igralcev (sedem nominacij za zlati globus in dve nominaciji za oskarja) in enega najbolj seksi zvezdnikov. Foto: EPA
Danes velja Johnny za enega najbolj nadarjenih igralcev (sedem nominacij za zlati globus in dve nominaciji za oskarja) in enega najbolj seksi zvezdnikov. Foto: EPA

Sem sramežljiv, paranoičen, katero koli besedo že želite uporabiti. Sovražim slavo. Storil sem vse, kar sem lahko, da se ji izognem.

To je opravljiva družba, in če hočejo ljudje posedati in razpravljati, s kom sem hodil, bi rekel, da imajo veliko prostega časa in bi morali razmišljati o drugih temah … ali masturbaciji.

Lahko me prosi kar koli. Če želi, da v enem od njegovih naslednjih filmov seksam s pritlikavcem, bom to storil.

O posebni vezi z režiserjem Timom Burtonom
Johnny Depp
Johnnyja, velikega ljubitelja glasbe, krasi 13 tetovaž.
Johnny Depp
Na pota slave je stopil s serijo 21 Jump Street in v hipu postal idol najstnic.
Edvard Škarjeroki
Edward Škarjeroki je bil prelomen zaradi več razlogov: z njim se je Johnny otresel stereotipne podobe lepotca, začelo se je dolgoletno sodelovanje s Timom Burtonom in spoznal je Winono Ryder.
Johnny Depp
Nekaj Deppovih najprepoznavnejših vlog: Pirati s Karibov, Čarli in tovarna čokolade, Preden se znoči ter Strah in groza v Las Vegasu. Foto: EPA
Johnny v reklami za H & M
Leta 1999 je posnel katalog za švedsko znamko oblačil H & M. Foto: H&M
Johnny Depp v Don Juanu DeMarcu
Vloga v Don Juanu DeMarcu je bila ena redkih, kjer je Johnny razkazoval svoj lepi videz. Vlogo je sprejel zgolj zato, da bi lahko igral ob boku svojega idola Marlona Branda.
Johnny Depp kot Jack Sparrow v Piratih
Pirati so Johnnyja potegnili z roba Hollywoodsa na sam vrh mainstreama. Foto: EPA
Johnny Depp kot Sweeney Todd
Johnnyja bomo kmalu videli v vlogi pojočega, morilskega brivca Sweeneyja Todda. Foto: EPA
Johnny in Vanessa
Johnny se je v Vanesso zaljubil na prvi pogled. Danes, 10 let pozneje, sta eden najbolj trdnih izvezdniških parov. Foto: EPA
Johnny Depp
Oskarja sicer ni dobil (Akademija nikoli ni bil anaklonjena lepotcem), je pa bil Johnny zato kralj letošnjih MTV-jevih filmskih nagrad. Foto: EPA
Johnny Depp s kate Moss
Johnny in Kate sta bila sredi 90. let hollywoodski 'it' par. Še danes ostajata prijatelja. Foto: EPA
Johnny Depp
Depp s piratsko trilogijo ponovno polni naslovnice vseh revij. In kinoblagajne. Foto: Newsweek

Danes je 44-letnik eden največjih hollywoodskih zvezdnikov, pa čeprav se pogosto zdi, da se bolje počuti pri balinanju s francoskimi upokojenci kot pa na rdeči preprogi oskarjev.




Johnny Depp se je rodil kot John Christopher Depp II (ime je dobil po očetu) 9. junija 1963 v Owensboru, mestecu v Kentuckyju. Mama je bila natakarica, oče inženir, Johnny pa je bil najmlajši od štirih otrok. Družina je nemško-irsko-indijanskega rodu, izvirali pa naj bi od francoskega hugenota Pierra Deppa, ki se je okoli leta 1700 ustalil v Virginiji. Igralec je nekoč izjavil, da ne pozna izvora svojega priimka, da pa naj bi se v nemščini prevajal kot "idiot". Deppovi so se v Johnnyjevem otroštvu nenehno selili in otroci so živeli na več kot 20 krajih, preden so se leta 1970 ustalili v Miramaru na Floridi.

Nesojena kariera rockzvezde
Ko je bil star 12 let, je Johnnyju mama kupila kitaro in fant je začel igrati v garažnih bendih. Prvo skupino je ustanovil v čast svojega dekleta Meredith. Ko je bilo Johnnyju 15 let, sta se starša ločila, izredno težaven in uporniški fant pa je pustil srednjo šolo, da bi postal rockovski zvezdnik (dva tedna pozneje se je skušal vrniti, a ravnatelj mu je dejal, naj sledi svojim sanjam in postane glasbenik).

Zaradi družinskih težav in lastne negotovosti se je celo rezal po rokah in še danes so mu od samopoškodovanja ostale brazgotine. "Moje telo je na neki način dnevnik, kot so to nekoč počeli mornarji, ko je vsaka tetovaža pomenila nekaj, poseben čas v življenju – pa če si to na sebi zaznamuješ z nožem ali pa greš k profesionalnemu tetoverju," je v nekem intervjuju pojasnil Johnny.

Igral je v skupini The Kids z bolj ali manj lokalnim uspehom, uspelo pa jim je igrati kot predskupina Iggyja Popa. Leta 1983 se je 20-leten poročil z Lori Anne Allison, sestro bobnarja The Kids. Lori Anne je delala kot vizažistka, medtem ko je njen mož sprejemal najrazličnejše posle, med drugim je bil tudi prodajalec kemičnih svinčnikov. Johnny se je s svojo skupino, ki si je medtem spremenila ime v Six Gun Method, odpravil v Los Angeles v upanju, da bodo sklenili pogodbo, toda Deppov zakon je povzročal trenja med člani skupine, zato so se razšli, preden jim je uspelo podpisati pogodbo za snemanje plošče.

Oskrunil lastni jumbo plakat
Lori Anne je moža predstavila igralcu Nicolasu Cageu, ki je dal Deppu verjetno najbolj koristen nasvet – naj poskusi z igralsko kariero. Leta 1985 sta se Depp in Allison ločila. Dve leti pozneje je nadobudnemu igralcu uspelo prodreti z glavno vlogo v seriji 21 Jump Street – vloga detektiva Toma Hansona, ki jo je sprejel zgolj zato, ker pač ni bilo drugega, je Johnnyju prinesla status najstniškega idola. A Deppu ni šlo nič bolj na živce kot pozornost množic – počutil se je, kot da je bil “prisiljen v vlogo produkta” in da se je znašel v izjemno neprijetni situaciji, ki je ni znal obvladati.

Znana je anekdota, ko se je igralec v Santa Monici zagledal na velikanskem jumbo plakatu, ki je oglaševal 21 Jump Street z Johnnyjevo podobo, držeč pištolo in z napisom “Drugi otroci s sabo jemljejo malico”. Deppu sporočilo ni bilo všeč, zato je ponoči splezal k plakatu in ga začel pleskati. Pristopil je policist, a ko je ugotovil, da Johnny čečka po svoji sliki, ga je pustil, da opravi delo. Igralec se je takrat zaobljubil, da se bo po izteku pogodbe pojavljal le v filmih, ki bodo pravi zanj.

Od Freddyjeve žrtve do oskarjevskega nominiranca
Prvo izkušnjo z velikim platnom mu je prinesla manjša vloga v grozljivki Nočna mora na ulici brestov (1984), kjer je igral fanta glavne junakinje in eno izmed žrtev Freddyja Krugerja. Leta 1986 je imel manjšo vlogo v kultnem filmu Oliverja Stona Vod smrti, štiri leta pozsneje pa se je končno otresel podobe najstniškega idola, ko mu je režiser Tim Burton dal naslovno vlogo v Edvardu Škarjerokem.

Johnny je navdušil kritike skorajda neprepoznaven v belem pudru, s sračjim gnezdom namesto z urejeno pričesko in – s škarjami namesto rok. Film je pomenil tudi začetek dolgoletnega sodelovanja med dvema ljubiteljema bizarnega Burtonom in Deppom, ki sta moči združila še petkrat: Ed Wood (1994), Brezglavi jezdec (1999), Čarli in tovarna čokolade (2005), Corpse Bride (2005) in Sweeney Todd (v snemanju). Edvard Škarjeroki je Johnnyju prislužil prvo nominacijo za zlati globus, selektivnemu igralcu pa omogočil izbiro vlog.

Sledilo je torej 17 let bolj ali manj temačnih in ekscentričnih likov. Depp je med drugim igral brata duševno prizadetega Leonarda DiCapria v Kaj žre Gilberta Grapa (1993), najslabšega režiserja vseh časov v Edu Woodu (1994), nesmrtnega zapeljivca oz. motenega mladeniča v Don Juanu DeMarcu (1995), FBI-jevega agenta pod krinko v Donnieju Brascu (1997) ob boku Ala Pacina, transvestita v Preden se znoči (2000), očarljivega cigana v Čokoladi (2000), mamilarskega kralja Georgea Junga v Snifu (2001), razuzdanega grofa v Libertinu (2005), Michaelu Jacksonu podobnega Willyja Wonko v Čarliju in tovarni čokolade (2005) in – seveda – slikovitega pirata Jacka Sparrowa v trilogiji Pirati s Karibov (2003, 2006, 2007).


Amerika raztrgala režijski prvenec
Leta 1997 se je prvič in zadnjič preizkusil tudi kot režiser – posnel in zaigral je v filmu The Brave, ki mu je pomenil veliko, ker se je loteval problematike ameriških Indijancev in ker je lahko ponovno zaigral s svojim idolom in z dobrim prijateljem Marlonom Brandom. Festivalsko občinstvo v Cannesu je film pozdravilo, ameriški kritiki pa so ga raztrgali. Posledično je razočarani Johnny prepovedal distribucijo filma v ZDA.

Pozneje je o tem dejal: "Bila je travmatična, čudna izkušnja: ob premieri je film doživel sprejem, ki si ga ne bi nikdar predstavljal. Niti sanjalo se mi ni, da bom opazoval Bertoluccija ali Antonionija, kako sedita tam in gledata moj film. In nato prejeti tak aplavz, kot ga je moj film dobil, je bilo neverjetno. Potem pa je naslednji dan večina ameriškega tiska vse skupaj spremenila v obupno stvar. Vsak je upravičen do svojega mnenja. Morda je slab film? Morda je dober film? Zame je le film. Nekaj, kar sem moral posneti."
Oboževalec gonzo novinarja
Depp – strastni oboževalec in dolgoletni prijatelj pisatelja in gonzo novinarja Hunterja S. Thompsona je pisca upodobil v filmu Strah in groza v Las Vegasu (1998), posnetem po njegovem psevdobiografskem romanu. Johnny je Thompsona tudi pospremil kot menedžer na eni njegovih zadnjih knjižnih turnej, mu napisal ganljivo posvetilo v predgovoru njegove posthumne biografije GONZO by Hunter S. Thompson in celo plačal edinstven pogreb, ko je pisatelj leta 2005 storil samomor – njegov pepel so izstrelili s topom. Deppove filmske like mediji opisujejo kot "ikonične samotarje", igralec pa sam priznava, da so bili njegovi filmi v preteklosti pogosto strup za kinoblagajne, in toži, da jih studii nikdar niso razumeli in jih zato niso znali ustrezno reklamirati.

Z Jackom Sparrowom med megazvezdnike
Depp je z roba hollywoodskega mainstreama stopil leta 2003, ko je za Disneyjev film Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera ustvaril bizaren in slikovit lik piratskega kapitana Jacka Sparrowa – studijski šefi niso bili navdušeni nad Deppovo manieristično interpretacijo lika (bili so zmedeni, ker je Sparrow pijanec, homoseksualec ali zgolj čudak, motili so jih njegovi zlati zobje in pretirana uporaba ličil), a piratski kapitan, ki ga je Johnny ustvaril s posnemanjem kitarista Rolling Stonesov Keitha Richardsa, je pri občinstvu doživel takojšen uspeh. Kritiki so Deppa hvalili na vse pretege, vlogo so nemudoma uvrstili na sezname najboljših predstav vseh časov, režiser Piratov Gore Verbinski pa je izjavil, da lik pravzaprav močno spominja na Deppa samega. Ta je bil za vlogo nominiran za svojega prvega oskarja.

Sledi: pojoči morilec, pobegli zapornik, stripovski junak
Po skoraj 20-letni filmski karieri se je Johnny le znašel na radarju Akademije, ki ga je nominirala tudi leto pozneje, in sicer za vlogo pisatelja J. M. Barrieja v filmu v Iskanju dežele Nije. Depp je zdaj velika zvezda, ki si lahko privošči manjše projekte "za dušo" ob piratski trilogiji (?), ki mu v žep kapne 20 milijonov dolarjev za film. Leta 2006 je drugi del Piratov: Mrtvečeva skrinja rušil rekorde kinematografov, najnovejši del Na robu sveta (maj 2007) pa mu že sledi. Depp je večkrat izrazil navdušenje nad likom Jacka Sparrowa, ki da je velik del njega in da bi ga lahko igral v nedogled.

In kaj sledi v natrpanem Johnnyjevem urniku? Trenutno snema Burtonov muzikal Sweeney Todd, na velika platna bo prenesel še eno delo Hunterja S. Thompsona, The Rum Diary, v filmu Mire Nair Shantaram bo igral pobeglega avstralskega zapornika v Indiji, omenja se ga v povezavi z obema nadaljevanjema Mesta greha, njegova produkcijska hiša pa je odkupila pravice za zgodbo o zastrupljenem nekdanjem ruskem vohunu Aleksandru Litvinenku.

Zasebno življenje
Po ločitvi od Lori Anne Allison je imel Depp razmerja z igralkami Sherilyn Fenn, Winono Ryder, Jennifer Grey in supermanekenko Kate Moss. V čast Winone si je omislil tetovažo Winona Forever, ki si ga je spremenil v Wino Forever, ko ga je igralka zapustila. Z Mossovo sta imela konec 90. let burno razmerje, polno divjih zabav in prepovedanih substanc.

Leta 1998 pa se je Depp ustalil in umiril, ko je spoznal francosko igralko in pevko Vanesso Paradis. Par danes živi družinsko idilo na jugu Francije z dvema otrokoma – 8-letno Lily-Rose Melody, ki je nedavno okrevala po hudi bolezni, in 5-letnim Johnom "Jackom" Christopherjem III. Igralec je večkrat poudaril, da je šele očetovstvo dalo njegovemu življenju smisel. Družina svoj čas deli med Los Angelesom, južno Francijo in lastnim otokom na Bahamih.

Leta nevarnega življenja
Sredi 90. let je težavni Depp dobil sloves hollywoodskega enfant terribla. Igralec je bil večkrat aretiran, prvič v Vancouvru zaradi nočnega prepira v hotelski veži. Obtožili so ga, da je dovoljeval prodajo nezakonitih mamil v svojem slovitem losangeleškem nočnem klubu The Viper Room, potem ko je River Phoenix leta 1993 umrl pred klubom zaradi prevelikega odmerka heroina in kokaina.

Leta 1994 so Deppa aretirali zaradi poškodovanja newyorške hotelske sobe. Vnovič so ga aretirali leta 1999 zaradi pretepa s paparacem pred londonsko restavracijo, kjer je kosil z Vanesso. Depp še danes, ko se je popolnoma umiril, ne prenese, da oboževalci fotografirajo njegovo družino, in je večkrat grozil paparacem, ki so poskušali fotografirati njegova otroka.

Nedomoljubni Johnny?
Leta 2003 si je Depp prislužil precej ogorčenja ameriških domoljubov, ko je v intervjuju za nemški Stern ZDA označil za “neumnega psička z velikimi zobmi, ki te lahko ugriznejo". Čeprav je skušal škandal pomiriti, češ da so njegovo izjavo vzeli iz konteksta, so na CNN-u dodali še Deppovo izjavo, da bi rad videl, da njegovi otroci gledajo na Ameriko kot na “polomljeno igračo – raziskujte jo malo, oglejte si jo, nato pa se umaknite stran". Depp se tudi ni strinjal z medijsko upodobitvijo "evropskega wannabeja", saj naj bi zgolj užival v preprostejšem in anonimnem življenju, ki mu ga zagotavlja Francija.

Kaja Sajovic

Sem sramežljiv, paranoičen, katero koli besedo že želite uporabiti. Sovražim slavo. Storil sem vse, kar sem lahko, da se ji izognem.

To je opravljiva družba, in če hočejo ljudje posedati in razpravljati, s kom sem hodil, bi rekel, da imajo veliko prostega časa in bi morali razmišljati o drugih temah … ali masturbaciji.

Lahko me prosi kar koli. Če želi, da v enem od njegovih naslednjih filmov seksam s pritlikavcem, bom to storil.

O posebni vezi z režiserjem Timom Burtonom