Lorde v svojih skladbah in videospotih stavi na minimalizem. Foto: YouTube
Lorde v svojih skladbah in videospotih stavi na minimalizem. Foto: YouTube
Lorde
Ameriško tržišče je prepričala s singlom Royals. Foto: YouTube
Lorde
Še zanimivost: na njenem seznamu zahtev pred nastopi ni alkohola. Foto: YouTube
Svoj debitantski album Pure Heroin je izdala 27. septembra. Foto: You Tube
7. novembra bo Lorde dopolnila 17 let. Foto: YouTube


Spoznajte Lorde.

16-letna Novozelandka je tisto dekle, ki je s skladbo Royals s prvega mesta Billboardove vroče lestvice 100 najboljših skladb sklatilo zloglasno Wrecking Ball Miley Cyrus. Besedilo za skladbo je napisala v pol ure, je priznala v pogovoru za Billboard, nato pa jo je nadgradila s pomočjo producenta Joela Littla.

Par je letos domov odnesel najprestižnejšo novozelandsko nagrado v glasbi - silver scroll. Ko je Royals dosegla prvo mesto na Billboardu, je Lorde postala najmlajša izvajalka, ki ji je to uspelo v zadnjih 26 letih. Postala je prva ženska v zadnjih 17 letih, ki je dosegla vrh Billboardove lestvice alternativnih skladb. Poleg impresivnih dosežkov na lestvicah pa je njena skladba doživela tudi številne priredbe. Med drugim so skladbo uporabili v eni izmed epizod tudi ustvarjalci serije Maščevanje. Iz nje pa so nastale tudi številne parodije.

Vladarica že od malih nog
Ella Yelich-O’Connor
je dekle za imenom Lorde (izgovori se Lord). Je druga od štirih otrok. Njen oče je inženir, mama pa nagrajena pesnica. Odraščala je ob poslušanju Ette James in Otisa Reddinga, prav tako pa je nanjo močno vplival raper Kanye West. Pri dvanajstih letih so jo odkrili pri založbi Universal, ko je sodelovala v enem izmed glasbenih resničnostnih šovov.

"Ko sem si prizadevala najti pravo ime za nastopanje, se mi je zdel Lord odlična izbira. Toda preveč je bilo možato - že od malih nog sta me fascinirali modra kri in aristokracija," je dejala pevka za revijo Interview. "Da bi Lord bolj poženščila, sem preprosto dodala črko e na konec. Nekateri ljudje mislijo, da ima ime verske podtone, toda nima jih," je zatrdila Lorde.

Najstnica skrbno varuje svojo zasebnost. Sprva je želela objaviti samo eno svojo fotografijo in vso pozornost usmeriti v glasbo. "V popolnem svetu ne bi nikoli dala nobenega intervjuja in verjetno ne bi bilo niti nobene moje fotografije objavljene v medijih," je priznala pevka za Billboard.

Ima jasno začrtano glasbeno strategijo. Ko so ji omenili sodelovanje z enim izmed najbolj izpostavljenih mož elektronske glasbe Davidom Guetto, je bila odločna: "Ne. J*** ne. Ogaben je." A ob tem ne izključuje sodelovanja z velikani elektronske glasbe. Na njenem seznamu želja so tako producentska imena, kot sta Diplo in Flume.

Ostra do stanovskih kolegic
Ima se za feministko in se ne zadržuje ob komentiranju svojih stanovskih kolegic. "Taylor Swift je brez napak, ampak tako nedosegljiva. Mislim, da ne vzbuja nič dobrega pri mladih dekletih," je dejala pevka pred časom in nato pojasnila svoje besede na družbenem omrežju Tumblr z besedami hvale Swiftovi.

Ostrejša je ostala pri Seleni Gomez. "Sem feministka, tema njene skladbe pa je: 'Ko boš pripravljen, pridi in me vzemi.' Slabo mi je, ko so ženske tako prikazane," je dejala v intervjuju za Rolling Stone. Gomezova, ki je v okviru svoje turneje na koncertih izvajala priredbo Royals, se je na napad odzvala na radijskem intervjuju.

A tudi Lorde je doživela v zadnjem obdobju svoj delež kritik. Nanjo so se spravili ustvarjalci ene izmed vodilnih feminističnih spletnih strani, ki so spisali blog na temo, da skladba Royals vsebuje rasistične podtone.

Neobičajna najstnica
16-letnica pa velja za veliko zrelejšo osebo, kot kažejo njena leta. O svojem albumu Pure Heroine je za Billboard dejala, da v svojih skladbah ne opisuje določenih izkušenj, ampak gre za širše gledanje na svet. "Gre za občutek, da si mojih let in živiš v predmestju ter ne moreš narediti nič glede tega," je priznala in dodala: "To so nenavadne socialne težave, s katerimi se spopadaš kot najstnik."

Dejstvo je, da pevka svoja najstniška leta analizira bolj kritično kot njene sovrstnice. "Res sem zainteresirana za številna nenavadna socialna dogajanja in nagnjenja - od opazovanja deklet, kako želijo pritegniti pozornost, do gledanja, kako se zgodi popularnost," je dejala v pogovoru za Guardian in sklenila: "Vedno sem o vsem preveč premišljevala."

* "Nikoli ne bomo vladarji"