Nova Fiatova triprostorska limuzina aegea bo kupce najprej iskala na turškem trgu. Foto: Fiat
Nova Fiatova triprostorska limuzina aegea bo kupce najprej iskala na turškem trgu. Foto: Fiat

Italijanski izdelovalec je želel s svetovno premiero na globalno dokaj neznanem trgu izpostaviti strateški pomen Turčije za navezo Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Turčija je namreč zanimiv trg za klasične triprostorske limuzine, ki na številnih zahodnoevropskih trgih ne dosegajo omembe vrednih prodajnih rezultatov. Kljub temu, da so za oblikovanjem poskrbeli v domačem mestu koncerna Torinu, pa je ostali razvojni del potekal v Turčiji, kjer bodo limuzino aegea tudi izdelovali.

Iz Burse bodo prva vozila pripeljala najprej na domači turški trg in sicer novembra letos, kasneje pa naj bi prodajo razširili še na štirideset drugih trgov v regiji EMEA, ki vključuje Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. Natančne definicije posameznih trgov sicer pri Fiatu še niso izdali, a sodeč po ponudbi neposrednih tekmecev, med temi trgi ne bo prav veliko zahodnoevropskih.

Klasično zasnovana triprostorska limuzina z ločenim prtljažnikom je dolga 4,5 metra, široka 1,78 in visoka 1,48 metra. V potniški kabini naj bi bilo dovolj prostora za udobno vožnjo petih potnikov, prtljažnik ima 510 litrov prostornine. Kupcem bodo ponudili na izbiro dva dizelska in dva bencinska motorja, najšibkejši med njimi bo zmogel 70 kilovatov (95 KM), najmočnejši pa 88 kilovatov (120 KM).