Pri Ferrariju so se ob prekinjeni sezoni v F1 lotili izdelave ventilatorjev. Foto: Ferrari
Pri Ferrariju so se ob prekinjeni sezoni v F1 lotili izdelave ventilatorjev. Foto: Ferrari

Nov pljučni ventilator je bil zasnovan in izdelan v le petih tednih in je nared za pomoč pri boju proti bolezni covid-19.

Prav regija Emilia-Romagna, od koder prihaja podjetje, je ena najbolj prizadetih zaradi izbruha koronavirusa. Ferrari je tovarno v Maranellu zato preuredil v tovarno za proizvodnjo respiratorskih ventilatorjev in armatur za zaščitne maske.

"Delo smo začeli 21. marca in prvi prototip je bil pripravljen 25. aprila," je prek videokonference dejal Ferrarijev direktor za inovacije Corrado Onorato.

Zanesljiv in večnamenski

Respirator je po besedah Ferrarija zanesljiv, večnamenski in preprost za uporabo, lahko ga je tudi sestaviti. Sezona svetovnega prvenstva formule 1 je zaradi koronavirusne pandemije, ki je v Italiji zahtevala več kot 31.000 življenj, prekinjena.

Tudi zato so v moštvu želeli razviti družbeno koristen projekt, ki ga je podprla tudi Mednarodna avtomobilistična zveza Fia. "Izziva covida-19 smo se lotili resno in odločno. Rezultat je nagrada za vse vpletene," je dejal šef moštva Mattia Binotto.

Pri podobnem projektu v Veliki Britaniji je uspešno sodelovalo tudi moštvo F1 Mercedes.

Ste zamudili zadnjo oddajo Avtomobilnost? Ogledate si jo lahko tukaj.

Avtomobilnost, izbor