Mercedes-Benz CLA shooting brake stavi na kombinacijo atraktivnega dizajna in prostorne kabine ter prtljažnika. Foto:
Mercedes-Benz CLA shooting brake stavi na kombinacijo atraktivnega dizajna in prostorne kabine ter prtljažnika. Foto:

Mercedes je uradno predstavil novo izvedenko modela CLA, shooting-brake, ki bo na prodaj tudi v športni različici AMG.

Shooting-brake je zmes karavana in kupeja in je manjši brat modela CLS shooting-brake. Prednost nove štirivratne izvedenke je, ob izvirni in dinamični obliki z nizko padajočo streho, bolj uporabna notranjost, vključno s prtljažnikom, ki je nadstandarden. Na zadnji klopi je za štiri centimetre več prostora za glavo kot pri običajnem CLA.
Pametno zasnovan prtljažnik
Novinec v dolžino meri 4630 milimetrov, v širino 1777 milimetrov in v višino 1435 milimetrov. Prtljažnik v osnovi meri 495 litrov, sedala zadnjih sedežev je mogoče preklopiti naprej in prtljažni del povečati na 595 litrov. Ko zadnjo klop podremo, se prostornina poveča na največ 1.354 litrov. Odprtina prtljažnika meri kar 1.328 milimetrov, pri Mercedesu so uporabnost prtljažnika nadgradili z mrežico in 12-voltno vtičnico.
Zaradi karavanskega zadka je koeificient zračnega upora iz količnika 0,22 poskočil na količnik 0,26. Notranjost in tehnologije so povzete po klasičnem modelu CLA.
Do 265 kilovatov moči
Na začetku prodaje, predvidoma v prvem kvartalu leta 2015, ko bodo znane tudi cene, bosta na voljo dva dizelska in trije bencinski agregati z močjo od 90 kilovatov pri različici CLA 180, do 155 kilovatov moči pri različici CLA 250.
Posebnost je športna različica CLA 45 AMG z dvolitrskim štirivaljnim turbobencinskim agregatom z 265 kilovatov moči. V tehničnih karakteristikah za 2,2-litrski dizelski model CLA 200 CDI je zapisana moč 100 kilovatov, najvišja hitrost 215 km/h, kombinirana poraba goriva 3,9 litre na 100 kilometrov in emisije CO2 101 gram na kilometer.
Nov je športni paket orange art, dodatno mero športnosti mu zagotavlja paket opreme AMG, pozneje bodo v ponudbo vključili štirikolesni pogon.