Limuzina mercedes-maybach razreda S v dolžino meri 5450 milimetrov. Foto: Mercedes-Benz
Limuzina mercedes-maybach razreda S v dolžino meri 5450 milimetrov. Foto: Mercedes-Benz

Razkritje se je zgodilo na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. V primerjavi s klasično limuzino razreda S so pri maybachovi različici medosno razdaljo povečali za 200 milimetrov, na 3365 milimetrov. To pomeni, da je novinka še prostornejša od nekdanjega modela maybach 57.
Najtišja limuzina
Podaljšana karoserija, ki prinaša dodatnih 150 kilogramov, je glavni poudarek na razpotegnjeni zunanjosti. Razen značilnih oznak Maybach je oblikovanje zelo podobno klasičnemu razredu S. Pri Mercedesu dodajajo, da so zaradi dodatnega udobja še nekoliko dvignili strešno linijo.
Tudi potovalna kabina je oblikovno zelo podobna, so pa pri opremljanju uporabili najboljše materiale: še bolj luksuzno in drago usnje, aluminij in les. Snovalci vozila zagotavljajo, da v kabini ne boste našli plastične površine. Vsak izpostavljeni kos plastike v S-u je v maybachu oblečen v usnje, od okvirjev bočnih oken do dna sedežev. Vse je izdelano ročno, šivi so izvezeni. Pri Mercedesu poudarjajo številne možnosti prilagajanja uporabnikom, tudi to, da je najbolj tiha limuzina na trgu.
Dva zmogljiva pogonska agregata
S600 ima pod motornim pokrovom 6,0-litrski V12 motor s 390 kilovati moči in kombinirano porabo 11,7 litra. Šibkejši model nosi oznako S500 in ga poganja 4,6-litrski V8-bencinski motor s 335 kilovati moči in kombinirano porabo 8,9 litra. Oba z mesta do 100 km/h pospešita v petih sekundah, najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h.
Na začetku prodaje, predvidoma februarja prihodnje leto, bo mogoče izbrati le pogon na zadnjih kolesih, pozneje bo različica S500 opremljena tudi z vsekolesnim pogonom 4matic.
AMG ni za Maybach
Ob razkritju je vodja prodaje in trženja pri Mercedesu Ola Källenius dejal, da za zdaj ne načrtujejo širitve Maybacha na druge modele. "Predstavljeni model zadovoljuje najvišje potrebe po ekskluzivnosti in udobju. AMG je primeren za razreda A, ne pa za Maybacha," o možnosti širitve športnega oddelka AMG v najbolj luksuzen segment komentira Källenius.
Vodja prodaje je bil bolj skrivnosten o dolgo pričakovani in še daljši različici mercedesa razreda S pullman: "Počakajte in videli boste." Zanimivo, Källenius ni zanikal izdelave športnega terenca mercedes-maybach.