Nova tehnologija tridimenzionalnega tiskanja je uporabna tudi za izdelavo orodij in šablon v avtomobilski industriji. Foto: Opel
Nova tehnologija tridimenzionalnega tiskanja je uporabna tudi za izdelavo orodij in šablon v avtomobilski industriji. Foto: Opel
Orodja natisnjena s tehnologijo 3D
V proizvodnem procesu so nepogrešljive tudi takšne "malenkosti", kot je šablona za namestitev napisa. Foto: Opel

Pri Oplu se tako lahko pohvalijo z vrsto orodij, ki so nastala v 3D-tiskalnikih in jih že uporabljajo v serijski proizvodnji. Za uporabo nove tehnologije in uvajanje v proizvodne procese je zadolžena skupina strokovnjakov v Rüsselsheimu pod vodstvom inženirja virtualnih simulacij Sacha Holla, ki napoveduje stalno rast števila orodij, izdelanih s pomočjo tehnologije tridimenzionalnega tiskanja.

Število natisnjenih proizvodnih orodij bo hitro raslo
Največ omenjenih orodij bodo za zdaj uporabljali pri izdelavi različice adama rocks, ki naj bi na prve trge pripeljala septembra. S tehnologijo 3D-tiskanja so na primer naredili šablono za izpis logotipa na stranski šipi, vodilo za lažje in natančnejše nameščanje vetrobranske šipe, šablono za namestitev kromiranega elementa na kljuko vrat in orodje za namestitev platnene zložljive strehe Swing Top.

V tovarni v Eisenachu je trenutno v uporabi približno 40 tovrstnih šablon in elementov produkcijske podpore. Pripomočke, izdelane z novo tehnologijo, sicer uporabljajo tudi pri izdelavi modelov insignia in cascada, postopoma pa jih nameravajo uvesti tudi v proizvodni proces nekaterih drugih modelov.

Med 3D-tiskanjem se plastika nalaga v plasteh debeline 0,25 mm. Uporabljena plastika je lahka, trdna in vsestransko uporabna. Votli deli in previsi so samodejno napolnjeni s polnilom, ki ga pozneje odstranijo v postopku čiščenja.

Stari postopki so bili počasnejši in dražji
Manjši del šablon, potrebnih za sestavljanje avtomobilov in končno obdelavo, so prej izdelali ročno z uporabo smol in zelo zahtevnimi postopki vlivanja. Zahvaljujoč 3D-tiskanju se je strošek izdelave tovrstnih pomagal zmanjšal za 90 odstotkov. Ob tem so stiskana orodja pripravljena za uporabo v le osmih urah in so do 70 odstotkov lažja. Med preostale prednosti sodi tudi to, da je mogoče orodja mehansko in kemično obdelovati. Vanje je mogoče vrtati, jih drobiti, brusiti, lakirati in združevati prek raznih postopkov z najrazličnejšimi drugimi materiali.