Novi peugeot 3008 bo uradno javnosti predstavljen na septembrskem avtomobilskem salonu v Parizu. Prodaja se bo začela oktobra. Foto: Peugeot
Novi peugeot 3008 bo uradno javnosti predstavljen na septembrskem avtomobilskem salonu v Parizu. Prodaja se bo začela oktobra. Foto: Peugeot

Peugeot je doma, v Parizu, razkril novo generacijo kompaktnega športnega terenca 3008, ki bo na trgu konkuriral modelom, kot so nissan qashqai in prihajajoča seat ateca.
Premierno v modelu 3008 Peugeot predstavlja naslednjo generacijo peugeota i-cockpita. Gre za novo zasnovo potovalne kabine, ki vključuje napredno ambientalno osvetlitev, 12,3-palčni digitalni zaslon za voznika in ločen 8-palčni digitalni zaslon na dotik, ki je del novega zabavno-informacijskega sistema.
Športni terenec je narejen na prilagodljivi platformi EMP2, ki jo za svoje najnovejše modele uporabljata Peugeot in Citroën. Zaradi tega je 100 kilogramov lažji od svojega predhodnika.
Novinec v dolžino meri 4,45 metra, medosna razdalja je 6,5 centimetra daljša kot pri predhodniku. To pomeni več udobja za potnike v potovalni kabini in tudi za prtljago v zadku vozila. Prtljažnik v meri 520 litrov, 90 litrov več od modela, ki se bo poslovil.
Veliko pomoči za voznika
Kupci bodo lahko izbirali med dvema turbobencinskima in štirimi turbodizelskimi motorji ter šeststopenjskim ročnim in samodejnim menjalnikom. Na bencinski strani je osnovni 1,2-litrski PureTech motor s 96 kilovati moči, zmogljivejša izbira bo 1,6-litrski THP-motor s 121 kilovati moči. Na dizelski strani bo na izbiro 1,6-litrski BlueHDI motor s 73 kilovati moči oziroma 88 kilovati moči, ter 2,0-litrski BlueHDI motor s 110 kilovati moči oziroma 132 kilovati moči.
Peugeot bo pri modelu 3008 ponudil prednja sedeža s funkcijo masaže, veliko panoramsko streho, glasovno ukazovanje, brezžično polnjenje telefona, sistem advanced grip control s petimi režimi delovanja (normalno, sneg, blato, pesek in izklop ESP). Od aktivnih asistenčnih sistemov za zdaj omenjajo sistem za zaviranje v sili, opozorilo na varnostno razdaljo, prilagodljive žaromete, radarski tempomat s funkcijo ustavitve, samodejno parkiranje in aktivni sistem za prepoznavanje vozil v mrtvem kotu.