Foto: MMC RTV SLO/Newspress
Foto: MMC RTV SLO/Newspress

Ameriška zvezna država Utah se je odzvala na številne pozive zaskrbljenih državljanov in sprejela odlok, po katerem bo v desetletni projekt reševanja te naravne znamenitosti vložila pet milijonov dolarjev, a le pod pogojem, da bo iz drugih virov zbranih vsaj 45 milijonov dolarjev. Pri tem imajo v mislih zvezne državne ustanove, zasebna industrijska podjetja in skupnost zainteresiranih avtomobilistov, ki so se zbrali v neprofitni organizaciji Save the Salt.

Preveč intenzivno izkoriščanje naravnih virov

Slano ravnico je sicer ogrozilo predvsem intenzivno večdesetletno izkoriščanje naravnih virov, deloma pa tudi avtomobilska dejavnost in podnebne spremembe, njena prihodnost pa je precej negotova. Med drugim se je tudi znamenita proga, ki je gostila številne hitrostne rekorde, s prvotnih dvajset kilometrov že skrajšala na dobrih trinajst kilometrov, a se njeno uničenje pri tem še ni ustavilo.

Foto: MMC RTV SLO/Newspress
Foto: MMC RTV SLO/Newspress

Če bodo sredstva zbrana, se bo povečala dejavnost pri projektu, ki sicer poteka že od leta 1997. Podjetje, ki izkorišča zmes soli na ravnici, namreč nanjo vsako leto načrpa okrog 0,6 milijona ton solnice. A kot poroča organizacija Save the Salt, se je izkazalo, da to za obnovo njenega stanja ni dovolj, saj bi morali nanjo na leto zliti vsaj 1,5 milijona ton solnice, za kar si prizadeva projekt obnove.