Foto:
Foto:

Rolls-Royce želi s povsem novim kabrioletom dawn privabiti mlajše kupce in tudi ženske.
Rolls-Royce je prvič v zgodovini nov model predstavil globalno, preko spleta. Predstavitev je potekala sočasno v štirih mestih, Londonu, New Yorku, Dubaju in Šanghaju. Prihodnji teden bo štirisedežni kabriolet predstavljen še širši javnosti na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.
Model dawn, to ime so že uporabljali med letoma 1949 in 1954, temelji na kupeju wraith, a pri Rolls-Royceu pravijo, da je kar 80 odstotkov komponent popolnoma novih.
Najbolj tih kabriolet
Spremembe na zunanjosti vključujejo predrugačeno zračno režo in vpadljivejši prednji odbijač. Zadnji del je bil zasnovan po zgledu na čolne in spominja na obliko prvotnih kabrioletov prestižne znamke. Pri Rolls-Royceu pravijo, da je to najtišji kabriolet na svetu in kljub pomični strehi tih kot kupe, na katerem temelji.
Mehka pomična streha se odpre oziroma zapre v 22 sekundah. Na zadnjih sedežih je več prostora za kolena kot pri kabrioletu phantom in enako kot pri kupeju wraith. Podaljšana vrata na boku omogočajo lažje vstopanje na zadnja sedeža.
Pod motornim pokrovom 2560 kilogramov težkega vozila je 6,6-litrski twin-turbo dvanajstvaljni agregat, ki ga najdemo tudi v limuzinah wraith in ghost. Motor razvije 420 kilovatov moči in 780 Nm navora. V kombinaciji z osemstopenjskim ZF samodejnim menjalnikom z mesta do 100 km/h pospeši v 4,9 sekunde. Povprečna poraba goriva je 14,2 litra na 100 kilometrov, emisije CO2 pa 330 gramov na kilometer.
Direktor oblikovanja Giles Taylor je za Reuters povedal, da bo dawn model, ki bo pomagal, da bodo k znamki s 111-letno tradicijo pristopili novi, mlajši kupci in tudi ženske. Trenutno je 70 odstotkov kupcev moških. V prodaji bo v prvem kvartalu leta 2016, v Veliki Britaniji bo stal 340.000 evrov.
To bo četrti model v ponudbi znamke Rolls-Royce. Lani so prodali 4.063 vozil ali 12 odstotkov več kot leto prej. Največji trg so ZDA, sledijo Kitajska, Združeni arabski emirati in Velika Britanija.