Kos je bil najprej plavalec, nato pa se je zaradi študija vrgel v nogometne vode in tam ostal tudi v zrelejših letih, kot sodnik. Foto: BoBo
Kos je bil najprej plavalec, nato pa se je zaradi študija vrgel v nogometne vode in tam ostal tudi v zrelejših letih, kot sodnik. Foto: BoBo
Drago Kos
‘Pravi sodnik lahko obvlada še tako vročekrvnega igralca in ga podredi svojemu vodenju tekme,’ meni Kos. Foto: BoBo

Danes prvi mož protikorupcijske komisije v odhajanju je že vse življenje povezan s športom. Najprej je bil plavalec, a ga je pozneje opustil po začetku študija prava v Ljubljani.

Potem pa je postal nogometni vratar. "In škoda se mi je zdelo, da bi popolnoma prekinil vezi s športom. Ker si lahko nogometni sodnik relativno dolgo, do dopolnjenega 45. leta, sem pač vratarski dres zamenjal s sodniškim, tam daljnega leta 1986," se spominja za MMC Kos.

Prestar za sojenje tekem, del svojega časa zdaj porabi za spremljanje sodniških odločitev. Čeprav se malo manj ozira na samo tekmo, smo ga povprašali, kako bi bila videti njegova idealna tekma. "Tekma, v kateri si bi stale nasproti nekdanje (Eusebio, Pele, Puškaš, Jašin ...) in sedanje (Mesi, Müller, Kaka, Ronaldo ...) zvezde - pod pogojem, da bi po kakšnem čudežu spravili na isto raven njihovo fizično pripravljenost," si želi Kos.

Naslednji teden bomo v rubriki Hobiji in znani Slovenci predstavili, kaj počne v prostem času slikar Jure Cekuta.

Ne le sodnik, tudi strasten navijač
Nekdanji sodnik je, kot je povedal za MMC, privrženec nogometnega kluba Korotan Prevalje, kjer je pustil precejšen del svojega življenja, v nekdanji skupni državi navija za Hajduk, v Evropi pa stiska pesti za Leeds United.

"Hujši so navijači"
A nogomet ni le 22 mož na igrišču, marveč cel stadion okoli njih. "Hujši so definitivno navijači, ker jih kot sodnik z zelenice ne moreš obvladati, medtem ko lahko pravi sodnik obvlada še tako vročekrvnega igralca in ga podredi svojemu vodenju tekme," pove Kos, koga je težje obvladovati na tekmah.