Esma Redžepova-Teodosievska slovi po mogočnem, čustvenem glasu, njeni nastopi pa so ekspresivni in teatralni. Foto: EPA
Esma Redžepova-Teodosievska slovi po mogočnem, čustvenem glasu, njeni nastopi pa so ekspresivni in teatralni. Foto: EPA

Še vedno ostajajo predsodki do romskega naroda, še vedno so deležni ponižanj, kršenja človekovih pravic, diskriminacije.

false
Po očetu je nasledila nadarjenost za glasbo. Bil je dober glasbenik, lepo je pel. In še kot zanimivost: njen oče je v višino meril kar 218 cm. Esma se pošali, da je višino podedovala po svoji materi. Foto: EPA

Da mora nekdo zapustiti svoj dom, kjer je rojen, ker tam ne more živeti, zapustijo ga, da bi preživeli, to je zame katastrofa.

Esma Redžepova
Je pevka, ki je popularizirala romsko glasbo; je humanitarka in borka za pravice Romov; je zagovornica medkulturnega dialoga in mirovnica, zagovornica pravic žensk in je ženska, ki se upira stereotipom. Esma Redžepova je ikona in je kraljica romske glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

8. april je bil kot svetovni dan Romov izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu.

Stevo in Esma sta postala ena najbolj priljubljenih in uspešnih izvajalcev na celotnem Balkanu, kmalu pa sta se tudi poročila. Skupaj sta posvojila nič manj kot 47 sirot in pouličnih otrok ter vse glasbeno izobrazila. Esma je po Stevovi smrti posvojila še deklico. Foto: EPA

Moja želja je, da odpremo narodno kuhinjo, ki bo ljudem, ki nimajo možnosti, vsaj malo olajšala življenje. V hiši Steva Teodosievskega bo dovolj prostora za človečnost, glasbo in zgodovino Romov ter za druge stvari."

false
Pri 72 letih še ne razmišlja o upokojitvi. Foto: Organizator

Bojevita sem. Ko nekaj želim, to dobim.

Rominja
"Še vedno ostajajo predsodki do romskega naroda, še vedno so deležni ponižanj, kršenja človekovih pravic, diskriminacije." Foto: Reuters

Legendarna pevka, ki jo poznajo povsod po svetu, prihaja v Ljubljano. Pred koncertom, na katerem obljublja, da bodo vsi pozabili na skrbi in težave, je za MMC spregovorila tudi o romskem vprašanju.

Najprej je izpostavila svojo domovino Makedonijo kot dober zgled drugim državam, saj so Romi že v ustavi priznani kot tretja skupnost, ki živi v državi, imajo tudi svojega ministra v vladi, deležni so ugodnosti kot vsi drugi narodi ... Esma je dolgoletna borka za pravice Romov, tako da spremlja njihov položaj tudi drugje po svetu, na vprašanje, kaj je največja težava, s katero se danes srečujejo Romi, pa je odgovorila: "Še vedno ostajajo predsodki do romskega naroda, še vedno so deležni ponižanj, kršenja človekovih pravic, diskriminacije."

Pri tem poudari filozofijo Romov, da je planet Zemlja last vseh nas, zato bi se morali po svetu vsi svobodno premikati: "Ko zaprosijo za dokumente na meji, Romi tega ne sprejemajo, to prezirajo. Romi ne marajo meja, ne marajo vojn." Pri tem poudari, da tudi sama prezira vojne: "Da ti nekdo vzame življenje v 21. stoletju, to mi je res nepredstavljivo. Če bi imela to moč, bi na svetu odpravila vojne. Najbolj bi si želela, da se preneha izdelovati orožje, zavzemala bi se za to, da bi raje proizvajali nekaj, kar bi olajšalo in podaljšalo življenje celotnemu človeštvu, da bi bilo boljše in boljše."

Esmina druga ljubezen - dobrodelnost
Esma je znana po svojem dobrodelnem udejstvovanju, dvakrat je bila nominirana tudi za Nobelovo nagrado za mir. Povedala je, da je njen moto, da če imaš dva, eno podari. Več kot le eno darilo pa je podarila za novo leto, ko je z darili razveselila tudi begunce na meji. Prav begunska kriza jo kot ambasadorko Združenih narodov za begunce zdaj najbolj boli: "Da mora nekdo zapustiti svoj dom, kjer je rojen, ker tam ne more živeti, zapustijo ga, da bi preživeli, to je zame katastrofa."

Danes je za Rome v Makedoniji dobro poskrbljeno, pravi, a včasih ni bilo tako, tudi sama je bila deležna predsodkov, in to že v prvem razredu osnovne šole. Obiskovala je šolo v središču Skopja, kjer ni bilo veliko Romov: "Nihče ni želel sedeti z mano v klopi, ko smo šli na sprehode, me nihče ni želel držati za roko, govorili so, da sem ciganka." Vse dokler se nekega dne ni oglasil sošolec Slobodan. Učiteljici je rekel, da bi prav on želel sedeti z Esmo: "Takrat sem pritegnila dodatno pozornost, saj sem bila prva deklica, ki je sedela s fantom. Naredila sva nekaj novega, bila sem prva. Že kot otrok sem bila bojevita, bojevala sem se, da bi kaj dosegla v življenju, da bi bila najboljša. Vedno sem igrala na to karto."

Romski jezik prvič na Evroviziji
Že na začetku svoje glasbene kariere je bila pionirka – bila je prva, ki je na Radiu Skopje zapela tradicionalno romsko pesem. Imela je komaj enajst let. Ta nastop je bil usoden, saj jo je slišal peti slavni glasbenik in skladatelj Stevo Teodosievski, ki jo je povabil v svoj ansambel Ansambel Teodosievski. Verjel je, da lahko z Esmino pomočjo spremeni javno mnenje in ugled romske glasbe. To jima je tudi uspelo, leta 2013 pa je Esma postavila nov mejnik, ko se je udeležila Evrovizije. Nastopila je v duetu z Vlatkom Lozanoskim, predstavila sta skladbo Pred svitom (Pred Da Se Razdeni), to pa je bilo prvič, da je nekdo na omenjenem tekmovanju zapel v romskem jeziku.

Zavidanja vredno glasbeno kariero si je zgradila prav s prepevanjem romske in makedonske glasbe, mnogo njenih pesmi pa lahko slišite tudi v turščini, hebrejščini, grščini in mnogih drugih jezikih.

Titova naljubša pesem?
Njen uspeh je prepoznala tudi Makedonija, ki ji je leta 2013 ob 55-letnici kariere podelila naziv nacionalni umetnik, tudi Beograd ji je podelil omenjeni naziv, dvakrat je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir, v Moskvi so jo leta 2002 imenovali za romsko pevko stoletja, leta 1976 so jo imenovali za kraljico romske glasbe, bila je prva Jugoslovanka, ki je nastopila v sloviti dvorani Olympia v Parizu - na katero priznanje pa je najbolj ponosna? ... "Vsa priznanja so mi ljuba, še posebej tisto, ko so me uvrstili med 50 najboljših glasov sveta. Pred mano je le Ella Fitzgerald, za mano so potem Pavarotti in drugi umetniki."

Nastopala je tudi pred številnimi državniki in politiki, še posebej pa ji bo ostal v spominu nastop pred Titom, ko je imela 13 let: "Poklicali so nas na konferenco, jaz in kulturno-umetniško društvo Branko Krsmanović smo edini nastopili. Nikoli me ni strah, takrat pa sem ga prvič občutila, Stevo me je pogledal in rekel: "Daj, daj, kar pojdi." Trema jo je tako minila, v veliko zadovoljstvo in čast pa ji je bilo nastopiti pred 86 državniki. Katera njena pesem pa je bila Titu najljubša? "Zašto si mi me majko rodila. Zelo jo je imel rad, pozneje je pohvalil tudi ploščo Esma kroz Jugoslaviju."

Brez Čaje Šukarije ne gre
Esma ostaja najbolj znana po pesmi Čaje šukarije, za katero pevka pravi, da je njena osebna izkaznica. Napisala jo je pri komaj devetih letih, še danes pa je najbolj iskana pesem na koncertih. Čeprav je Esmin orkester ob neki priložnosti, natančneje na koncertu v Nemčiji, protestiral, češ da ne bodo spet igrali te pesmi, pa so na koncu vseeno dojeli, da brez nje ne gre: "Rekla sem dobro, ne bomo peli. In ko smo prišli do konca koncerta, je občinstvo začelo vzklikati Čaje Šukarije. Koncert smo podaljšali za pol ure, potem sem jim rekla: Vidite, brez Čaje Šukarije ne gre." In od takrat niso nikoli več pomislili, da bi prenehali igrati priljubljeno pesem, ki so jo prevzeli povsod po svetu (slišati jo je bilo mogoče tudi v filmu Borat).

Največje bogastvo? Družina. Esmina šteje 48 otrok.
V svoji skoraj 60 let trajajoči karieri je naštela 23.000 nastopov, tretjina teh je bila v dobrodelne namene. Od kod ji energija za nastope? "Moj organizem se je navadil na potovanja, ja, ta kdaj znajo biti utrujajoča, ampak ko pridem na oder, je vedno znova to zadovoljstvo."

Zadovoljstvo je toliko večje, ker jo na nastopih spremlja tudi njena družina. Njen orkester sestavljajo namreč njeni sinovi. S Stevom sta namreč skupaj posvojila kar 47 fantov, ki so danes del Esminega orkestra: "Želeli smo nekomu pomagati, na koncu pa se je to zelo dobro izšlo. Poglejte, danes imam svoj orkester, moji otroci igrajo z menoj. Steva ni več, a so oni ob meni."

Po Stevovi smrti je Esma posvojila tudi deklico, ki je pravkar končala glasbeno akademijo, na kar je Esma zelo ponosna. Na vseh svojih 47 otrok in 124 vnukov je ponosna, njena družina je njeno največje bogastvo: "To je največje bogastvo, ne to, da le rodiš, ampak da čuvaš otroke, jim pokažeš pravo pot, jim pomagaš iz krize, jim omogočiš lepo otroštvo, to je velika stvar, da te stvari daš nekomu."

Zadnja želja - odpreti Stevov muzej
V življenju je dosegla veliko, ali vseeno obstaja kakšna neuresničena želja? Da, pove Esma, a tudi ta bo, kot kaže, to leto uresničena. Odprla bo dom dobrodelnosti in muzej glasbe Steva Teodosievskega, ki ga je načrtovala skupaj s svojim mentorjem in življenjskim sopotnikom: "Mislim, da ga bomo odprli to leto, muzej sem podarila državi Makedoniji. Moja želja je, da odpremo narodno kuhinjo, ki bo ljudem, ki nimajo možnosti, vsaj malo olajšala življenje. V hiši bo dovolj prostora za človečnost, glasbo in zgodovino Romov ter za druge stvari."

Nastopa po vsem svetu, na kratko je opisala, kako bo videti njen mesec: Hrvaška, Slovenija, Avstrija, Turčija, Belgija, potem pa ZDA, pa spet v Evropo, v Francijo, Nizozemsko in Dansko, nato pa gre na Kitajsko. Torej ne razmišljate o pokoju, jo še vprašamo za konec? "(Smeh.) Seveda ne. Samo, da mi zdravje služi, vse drugo bo potekalo, kot mora."


Nagradna igra: Esma Redžepova bo ob svetovnem dnevu Romov, 8. aprila, nastopila v Etno klubu Zlati zob v Ljubljani. Na nagradno vprašanje, katerega leta je Esma Redžepova nastopila na Evroviziji, sta pravilno odgovorila Mila Kuna in Vid Arnejšek, ki prejmeta vstopnico za koncert.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.

Še vedno ostajajo predsodki do romskega naroda, še vedno so deležni ponižanj, kršenja človekovih pravic, diskriminacije.

Da mora nekdo zapustiti svoj dom, kjer je rojen, ker tam ne more živeti, zapustijo ga, da bi preživeli, to je zame katastrofa.

8. april je bil kot svetovni dan Romov izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu.

Moja želja je, da odpremo narodno kuhinjo, ki bo ljudem, ki nimajo možnosti, vsaj malo olajšala življenje. V hiši Steva Teodosievskega bo dovolj prostora za človečnost, glasbo in zgodovino Romov ter za druge stvari."

Bojevita sem. Ko nekaj želim, to dobim.