Ničla na merilcu stopnje alkohola v krvi je bila bolj izjema kot pravilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ničla na merilcu stopnje alkohola v krvi je bila bolj izjema kot pravilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cvičkarija 2011
Mladi Dolenjci so poskrbeli za pravo veselico sredi prestolnice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cvičkarija 2011
Dolenjski rokerji Dan D so že "inventar" Cvičkarije, letos pa bo zabava minila brez njih. Zaradi poškodbe pevca Tomislava Jovanoviča - Tokca so nocojšnji nastop odpovedali. Nadomestil ga je Vlado Kreslin z Malimi bogovi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cvičkarija 2011
Vsak je imel v rokah svoj 'faktor'. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Glasbeni utrip letošnje Cvičkarije

Festival Cvičkarija je sinoči proslavil svojo polnoletnost. Prireditev je tako kot pretekla leta največ obiskovalcev privabila ob večernih urah, ampak je bilo teh manj kot v preteklih letih (na popoldanskem delu se je po podatkih organizatorjev zbralo okoli 1.000 obiskovalcev, na večernem pa 3.000).

Ljubitelji cvička so se preselili za zidove Križank okoli 20. ure, ko se je tudi začel koncert z novomeškimi glasbenimi izbranci in "menjavo" - prekmurskim gospodom s črno kitaro. "Novica, da Dan D ne morejo nastopati, nas je šokirala, vendar pa smo vedeli, da moramo čim prej najti novo skupino, ki bo po imenu primerljiva skupini Dan D, tako da se je naša programska ekipa angažirala ter preučila opcije, ki jih imamo, ter tako našla Vlado Kreslina," je za MMC povedal predsednik Društva novomeških študentov Franci Judež.

18. prireditev, ki jo organizira Društvo novomeških študentov, je tudi tokrat v popoldanskih urah – na Trgu francoske revolucije – najprej predstavila svoje največje bogastvo. Tako so se v prestolnici že ob 13. uri zbrali dolenjski vinogradniki in rokodelci ter dolenjska etnološka in enološka kulturna društva. "Glede na to, da nas ljubljanski občinarji vsako leto počastijo s svojim obiskom, to razumemo kot neko lepo priznanje. Menimo, da nas ima Ljubljana kot prestolnica rada, in zato je prireditev tudi lahko dočakala polnoletnost," je še za MMC dejal Judež.

Druženje je vse do večernih ur potekalo ob degustaciji cvička, in sicer ob spremljavi glasbenih skupin Brencel bend ter Primož Truk in Skrajneži in folklorne skupine Plamen. Manjkale pa niso niti mažoretke (iz kluba Takt) in šentjernejska godba na pihalih.

Pester dolenjski glasbeni program
Na odru so se tako v razmiku tridesetih minut (program je potekal brez odstopanj od časovnice) zvrstili Crossfire, BHC, Versus in Soddiha, ki je z vključevanjem harmonike v njihov program 'razplesala' najbolj razgrete. A Križanke so se močno začele polniti med nastopom funkovskih Trebanjcev D'Neeb. Svojemu ustaljenemu ritmičnem repertoarju so dodali eno balado, ki pa je zbranim služila kot odmor, da so si ob najbližjem šanku kupili svojo pollitrsko plastenko rdečega bisera Dolenjske (cena pijač se je gibala od enega do treh evrov).

Vse, ki jih glasba ni prepričala niti do nastopa dueta Hefe & Alex in njune (recimo temu) priredbe Free Falling (v izvirniku jo poje Tom Petty), so prišli pod oder, ko so zaslišali glas oz. kletvice oz. žvižganje oz. visoki c Mame Manke z Rock Otočec fanti.

Veliko bolj zadržane in prazne so ostale zadnje vrste tribune, tudi po odpeti himni Cvičkarije – Pozitivna energija, kjer se je Mami Manki ter drugim članom zasedbe pridružil "borec" med raperji Mirko Vorkapić, ki je s svojima dvema skladbama spravil Križanke v simultano mahanje z rokami.

Vlado Kreslin uspešno nadomestil Dan D
Raperjev odhod z odra pa je napovedal prihod "velikega ljubitelja cvička", kakor ga je predstavila Mama Manka, in tudi enega izmed glasbenikov, ki je nastopil na prvi Cvičkariji pred 18 leti, Vlada Kreslina ob spremljavi Malih bogov. "Ku-ku," in na nogah je bila Dolenjska, ki je vsakič zavreščala, ko je Prekmurec omenil cviček ali Dolenjsko. Prekmurska "napaka" je s svojimi največjimi uspešnicami več kot očitno zadovoljila okuse tudi tistih, ki so vstopnico kupili v upanju, da bodo slišali novomeški "inventar" na Cvičkariji, Dan D. Njihov nastop je bil namreč odpovedan zaradi poškodbe pevca skupine Tokca.

Čeprav niso odmevali tolikokrat slišani novomeški rockerski ritmi, so za popolno dolenjsko mero poskrbeli člani ansambla Mladi Dolenjci in dokazali, da je cviček dokončno zaživi samo ob spremljavi enega glasbila – harmonike.

Utrinke s prireditve si lahko ogledate v spodnji galeriji in tudi uradno himno prireditve.

Glasbeni utrip letošnje Cvičkarije