Mojstri tetoviranja so se prvič zbrali v Krškem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mojstri tetoviranja so se prvič zbrali v Krškem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
1. mednarodna konvencija tetoviranja v Sloveniji
Mojstri tetoviranja so po izobrazbi večinoma kozmetični tehniki, mojstri kozmetične nege ali dermatologi. A za opravljanje svojega poklica v studiu mojstru tetoviranja ni treba imeti potrdila o izobrazbi, ampak je dovolj, da jo ima vsaj ena oseba v studiu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
1. mednarodna konvencija tetoviranja v Sloveniji
Obiskovalci so lahko spremljali proces izdelave tetovaže - od zamisli na papirju do končne realizacije na koži. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
1. mednarodna konvencija tetoviranja v Sloveniji
Na konvenciji so bila pogosta opozorila, kjer je pisalo, da se sme tetovirati samo zdrava oseba in da lahko tetovator zavrne stranko, če podvomi o njenem zdravju. Prav tako je bilo povsod poudarjeno, da je orodje za uporabo predhodno sterilizirano in narejeno po vseh predpisih ter da je ves potrošni material, ki se uporablja, za enkratno uporabo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Malo, čisto malo boli," so nam v eno razlagali obiskovalci, s katerimi smo izmenjali nekaj besed, medtem ko je na njihovih telesih nastajala nova poslikava. "Ogromno jih pride, ki sploh ne vedo, kaj bi radi. Drugače pa pridejo z idejo: kaj bi radi imeli, kako bi radi imeli. Nato pa jaz to narišem," je za MMC spregovoril mojster tetoviranja Bojan Avguštin. Izrazitih smernic pri odločanju za motive mojstri tetoviranja ne opažajo. "Aktualno je vse," je poudaril Avguštin.

Stranke v studie tetoviranja največkrat zanese v spomladanskih in jesenskih dneh. "Za zbiratelje pa letni čas ne igra vloge, ker tetovažo tako ali tako skrivaš pred ljudmi. No, ne skrivaš je pred ljudmi, ampak pred soncem," je za MMC še dejal Avguštin. O povprečnem času za tetoviranje ne moremo govoriti, saj je veliko odvisno od same tetovaže: stranka lahko zapusti sedež že po 15 minutah ali pa se s končnim izdelkom lahko hvali šele po nekajkratnem obisku studia.

Tetovira se lahko vsak, ki ustreza zahtevam mojstrov tetoviranja. "Da je polnoleten. Pri meni je sicer minimalna starost 16 let, s tem da mora biti en starš ves čas poleg. Še podpis staršev ni dovolj. Ne sme biti pijan, niti drogiran. Veliko mora vedeti o sebi, da ni alergičen na kakšne kovine, krom, baker - ker se lahko zgodi, da pride do kakšne alergične reakcije," je pojasnil Avguštin.

Sam se z obrtjo ukvarja že 26 let in, kot nam je pojasnil, izdeluje zgolj portretne tetovaže. V njegovi dolgoletni karieri je naletel že na številne primere, najbolj pa se mu je v spomin vtisnilo tetoviranje ženskega mednožja. "Ni bilo zabavno," je dodal Avguštin.

Sicer pa je naš sogovornik dejal, da ni težkih predelov za tetoviranje. "Težki predeli so samo za stranko. Deli telesa se razlikujejo po bolečini. Najbolj boleči deli so vsi notranji in mehki deli oz. rebra. In deli, kjer so blizu kosti: komolci, kolena, ključnica, rame, vrat, notranji del stegen, gležnji," je pojasnil Avguštin in dodal, da sam priporoča tetoviranje manj bolečih predelov, kot je na primer zunanji del stegna. "Velika tetovaža in ne boli," je sklenil mojster tetoviranja.

Pester spremljevalni program
Obiskovalci pa niso imeli le priložnosti, da se bolje spoznajo z delom umetnikov tetoviranja, ampak so jim organizatorji ponudili tudi pester spremljevalni program. Na stojnicah so obiskovalci lahko kupili vse od nakita do različnih usnjenih dodatkov in še kaj. Mednarodno konvencijo tetoviranja so popestrili še pogledi na predelane Harley Davidsone, ameriške avtomobile, poslikave teles in dnevna tekmovanja za najboljšo tetovažo.

Konvencija bo dobila svoje nadaljevanje
Tridnevno zborovanje mojstrov tetoviranja v Krškem je tako združilo umetnike iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Italije, Bolgarije in Madžarske. "Gre za prvo mednarodno konvencijo tetoviranja, to je treba poudariti, ker imamo tetovatorje iz več držav," je za MMC dejal eden izmed organizatorjev Aleš Škrapin.

Ideja je med organizatorji nastala že pred tremi leti. "Z našimi birokratskimi zahtevami v Sloveniji je zelo zahtevno. Kdor ni poskušal tega narediti v Sloveniji, ne ve," je potarnal Škrapin. Sinoči - ko je zborovanje obiskal tudi MMC - so organizatorji prodali 400 vstopnic. Na koncu dnevnega dogajanja pa so podobno kot dan prej organizirali tekmovanje za najboljšo tetovažo, narejeno na dan zborovanja.

Konvencija, ki so jo ob večernih urah popestrile glasbene skupine, še zdaleč ni bila podobna tisti, ki jo na primer prirejajo že 19 let v Milanu in kjer se zberejo mojstri z vsega sveta. Že sam prostor je bil manjši, saj se je vse dogajalo na prostoru nekdanjega keglišča poleg enega izmed najbolj prepoznavnih Krških hotelov. Je bila pa korak k temu, je dodal Škrapin: "Že letos smo morali odpovedati sodelovanje najmanj 15 umetnikom tetoviranja, ker smo enostavno premajhni. Želeli bi si prihoda v prestolnico in večjega posluha za to obrt."

A še pred ponovitvijo konvencije, kakršna je letos potekala v Krškem, se v obeta v Celju nadaljevanje tradicije, ki so jo lani začeli na prvi slovenski konvenciji tetoviranja. Organizatorji domače mednarodne konvencije pa napovedujejo nadaljevanje že oktobra v prestolnici.
Nekaj utrinkov s sobotnega dogajanja si lahko pogledate spodaj.

Klavdija Kopina, spremljate me lahko tudi na Twitterju, foto: Sandi Fišer