Tabu je skupina, ki je na Majskih igrah nastopila že s tremi pevkami - nova in prva sta se na odru združili tudi včeraj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabu je skupina, ki je na Majskih igrah nastopila že s tremi pevkami - nova in prva sta se na odru združili tudi včeraj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
S koncertnim uvodom se je sklenilo prvo dejanje letošnjih Majskih iger. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Med študente se je pomešal tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Večerni glasbeni program je pripadel ansamblu Klateži. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Silente
Silente so bili zagotovo glasbeno presenečenje večera, ko so zbrane (sicer so bili v manjšini) navdušili z mešanico etno zvokov in modernih kitarskih vložkov. Na sploh pa s prepevanjem njihove skladbe Terca na tišinu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabu
Tabu so na oder prišli po posnetku skladbe, ki so jo predstavili premierno v oddaji Ne se hecat', Dobri Danko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabu
Za novo pevko Tabujev je prvi nastop pred "domačim občinstvom". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Med bloki študentskega naselja v Rožni dolini so zazveneli zvoki pihalne godbe iz Laškega in mimohod mažoretk. "Generacije pred tridesetimi leti se še danes spominjajo Majskih iger, ker je to doživetje, ki ga mora doživeti vsak posameznik," je v večernih urah - še pred "selitvijo" obiskovalcev na ograjeno igrišče v Rožni dolini - za MMC poudaril predsednik Študentskega sveta stanovalcev Uroš Karlič.

To doživetje se je z leti spreminjalo, in kot se je v uvodnem nagovoru spominjal predsednik države Borut Pahor: "Športali smo veliko. Takrat smo se borili za to dvorano, ki jo imate. Tako kot približno vi smo se preživljali iz meseca v mesec. Ampak se nismo veliko pritoževali. Nekako smo živeli naprej in to so bili najlepši dnevi."

Pahor se je po sprehodu med bloki spominjal časov, ki jih je sam preživel v Rožni dolini. "Živel sem v devetem bloku, v drugem nadstropju. Spomnim se, da sem nekaj študiral – slučajno (smeh). Na okno je potrkal zvežčič. Vzel sem vrvico, na kateri je visel, in ga vzel v sobo. Tam je pisalo: spodaj podpisani svečano izjavljam, da s svojim študiranjem nocoj ponoči ne bom motil žurke, ki bo nad mano," je pripovedoval predsednik države nekaj sto zbranim glavam pod odrom.

In prav zabava je bila skupni imenovalec uvoda Majskih iger. Čeprav so organizatorji pripravili glasbeni program od 18. ure naprej, ko je na oder najprej stopil ansambel Klateži, za njimi gorenjski indierokerji Le Serpentine, se je nekaj več ljudi zbralo šele med nastopom hrvaških folk-poprokerjev Silente. Toda igrišče je vse do 22. ure bolj kot ne samevalo, saj se je velika večina zadrževala pred ograjo - na samo prizorišče namreč ni bil dovoljen vnos pijače.

Ljubljanska premiera za prenovljeno skupino Tabu
Slika se je spremenila kmalu po prihodu skupine Tabu z novo pevko Evo Beus, ki je s tem doživela krst pred domačim - ljubljanskim občinstvom. Na njenem drugem nastopu s skupino ji jo je zagodla manjša nesreča dan prej, ko si je poškodovala nogo in zato nekaj uvodnih minut vztrajala ob stolu in oporni palici, toda na krilih adrenalina je kmalu o(b)stala brez obeh.

Tabu v novi postavi so še vedno - vsaj pred študentskim občinstvom - zagotovilo za večglasno prepevanje uspešnic, kot so Tabu, Oblak za dva, Hvala za ribe, Poljubljena, Divje ... Vprimerjavi z dnevi, ko je bila v ospredju Tina Marinšek, je njihov repertoar zdaj napolnjen z udarnejšimi skladbami (Nebo nad nama, Divje) in nekaterimi že skoraj pozabljenimi skladbami na njihovih koncertih (Rada bi nazaj - kot je dejala Beusova, je prav ta skladba njena najljubša).
"Jaz sem Eva Beus in mi smo Tabu," je nagovorila zbrane in si že po nekaj skladbah priborila njihovo pozornost. Tokrat je bil v ospredju še vedno le njen močen, suveren (na trenutke surov) glas, medtem ko je za odrsko predstavo večera poskrbela nekdanja članica skupine Nina Vodopivec, ki se je pridružila članom na koncu ter z množico pod odrom zapela Dobro vilo in Lahko sem srce (v delnem duetu z Beusovo). Drugi del zgodbe pa je spisalo polno igrišče.

Prost vstop in denarne težave
Tudi letos je bil vstop prost. Znotraj prizorišča so se cene pijač gibale od evra (za 0,2 litra mineralne vode) do 2,5 evra za 0,5 litra piva in za žgane pijače. "Mi smo študentje in delamo za študente. Za svoje delo nismo plačani in naš cilj je, da se imajo študentje dobro. Upam, da bodo dogodki v okviru Majskih iger ostali brez vstopnine tudi v nadaljnjih letih," je zagotovil Karlič.

Toda organizacija tovrstnih dogodkov zahteva vedno več sredstev. "Od države ne dobimo nič denarja, tudi od študentskih organizacij do zdaj nismo dobili nič, čeprav smo jih prosili. Toda njihov odgovor je bil vedno, da nimajo denarja. Dogodke financirajo študentski domovi," je razložil Karlič. Tako je tudi manjši proračun za glasbene izvajalce, kjer po naših podatkih manjše skupine prejmejo od 100 do 150 evrov za nastop.

"Proračun za skupine je vedno manjši. Letos ni denarja, ker se je spremenil zakon dela za študente. Organizacija je vedno dražja, zato smo se morali znajti z malo denarja," je še razložil Karlič.

Majske igre so še šele začele
Poleg štirih večerov, obogatenih z glasbenim programom (sledijo še spremenjena zasnova prireditve Dan Mestnega loga, pohod na Rožnik in zaključek iger) bodo v sklopu Majskih iger potekala še športna tekmovanja v 39 disciplinah. Poleg tega pa bo za ljubitelje kulture postavljenih šest kulturnih otočkov. "Letos smo prvič predstavili 'chill' točke - gre za prostor, kjer se bodo lahko študenti, ko bodo vstali po napornih zabavah, spočili. Lahko si bodo vzeli odejo, se sončili, metali frizbi … Sproščali," je o novostih letošnjega leta še dejal Karlič.

Mesec iger se bo zaključil 25. maja. In kot je v nagovoru poudaril Pahor: "Spomnim se teh dni, bili so prekrasni. Vem, da bom rekel nekaj groznega in sluzastega, ampak ne morem, da tega ne bi rekel: zdaj živite eno najlepših življenjskih obdobij in edina slabost tega obdobja je, da mine. In mine prehitro. Zato naj bo dan dolg 25 ur. Lahko pa vmes tudi kaj študirate."

Več utrinkov pa si lahko pogledate spodaj.