Gremo po zmago! Foto: www.alesfevzer.com
Gremo po zmago! Foto: www.alesfevzer.com
Po zmagi je sledilo fotografiranje z navijači. Manjkala ni niti glasba. Foto: MMC RTV SLO

Še enkrat bi se zahvalil navijačem in jih povabil, da nas še naprej tako bodrijo.

Jure Zdovc
Slovenski navijači pred zagrebško Areno. Foto: www.alesfevzer.com

Kakšno je vzdušje te dni v zagrebški Areni, kako srčno navijajo slovenski navijači za košarkarje, je najbolje opisal debitant v reprezentanci - Saša Zagorac.

Novi član Uniona Olimpije, ki je lani odlično branil barve Zlatoroga iz Laškega, še čaka na svojo priložnost na Eurobasketu 2015, med pripravami je imel nekaj nesreče, saj je moral zaradi poškodovanega kolena za nekaj časa zapustiti priprave. Na vprašanje, kako opisuje dozdajšnjo reprezentančno izkušnjo, pa je najkoristnejši posameznik lanskega državnega prvenstva, povedal: "Na evropskem prvenstvu se počutim odlično, vsi se počutimo zelo domače." Po tekmi z Gruzijo je še povedal: "Verjamem, da smo danes prebili led in bomo iz tekme v tekmo boljši."

"Domača" Arena
Košarkarji se v Zagrebu res lahko počutijo kot doma, kot je povedal Saša, saj jih na vsaki tekmi spodbuja veliko število navijačev - v dveh dneh se jih je v Areni zbralo kar 9.000.

Z bučnim navijanjem so si slovenski navijači, po večini oblečeni v zeleno in z navijaškimi rekviziti, prislužili naziv najboljših navijačev v Zagrebu. Na prvi tekmi so z glasnim navijanjem preglasili številčnejše hrvaške navijače, srčno in glasno so navijali tudi na drugi tekmi proti Gruziji, in to skozi celotno srečanje.

Navijanje pa ni bilo bučno le znotraj dvorane, navijači so prvo zmago na evropskem prvenstvu glasno proslavljali tudi zunaj dvorane, ko so družno vzklikali Kdor ne skače, ni Slovenc, Mi Slovenci ali Dajmo Slovenci, na repertoarju pa se znajde tudi V dolini tihi Lojzeta Slaka, pa Siva pot Aleksandra Mežka, pa slovenska himna ...

Po tekmi z Gruzijo so navijači z glasbo in vzkliki pozdravili tudi košarkarje pred Areno - Miho Zupana, Zorana Dragića, Jako Blažiča, Luko Rupnika, Nebojšo Joksimovića, Alena Omića ... Niso pozabili niti na Gorana Dragića, tako so nekaj trenutkov vzklikali Gogi, Gogi ...

Navijači po koncu navijanja tudi družno začnejo vzklikati Gremo na pivo, saj si na EP-ju lahko dajo "duška". Hrvaška zakonodaja namreč ne prepoveduje točenja alkohola na športnih prireditvah.

Vstopnice še na voljo
Slovenija bo v Zagrebu igrala še tri tekme. V torek z Nizozemsko, v sredo z Grčijo in v četrtek proti Makedoniji. Vse tri tekme so na sporedu ob 15. uri, po podatkih turistične agencije Kompas pa bo na prvih dveh tekmah zagotovo več kot 3.000 Slovencev, medtem ko je za obračun z Makedonijo na voljo še nekaj vstopnic.

Spodaj si lahko pogledate foto- in videoutrinke z drugega dne evropskega prvenstva, ko je Slovenija premagala Gruzijo.

Iz Zagreba

Dolores Subotić

Še enkrat bi se zahvalil navijačem in jih povabil, da nas še naprej tako bodrijo.

Jure Zdovc