Zoran je na harmoniko igral 35 ur in 32 minut. Foto: Gregor Sečen
Zoran je na harmoniko igral 35 ur in 32 minut. Foto: Gregor Sečen
Veselje ob podrtju svetovnega rekorda
Zorka sta morala spremljati dva opazovalca in dva merilca časa, pisali so zapisnik skladb, nujno pa je bilo še, da se je podvig vseskozi snemal na kamero, tako da sta Zorana spremljala dva snemalca, ki sta neprekinjeno snemala. Foto: Gregor Sečen

Poročali smo že, da je v četrtek ob 12. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu svoj lov na Guinnessov rekord začel harmonikar Zoran Zorko, ki mu je uspelo rekord podreti v soboto ob 1.19.

Rekord v neprekinjenem igranju na harmoniko brez premorov znaša 35 ur in 32 minut.

Ob tej uri je namreč Zoranu uspelo preseči dozdajšnji rekordni čas 31 ur in 25 minut v maratonskem igranju na harmoniko, ki ga je leta 2010 postavil Finec Anssi Laitinen, a se slovenski harmonikar ni zadovoljil z le nekajminutnim presežkom rekorda. Zorku je uspelo rekord krepko preseči - na harmoniko je namreč igral vse do 6.32, s čimer je dosegel skupni čas 35 ur in 32 minut.

Za regularnost rekorda in vpis v Guinnessovo knjigo rekordov je moral Zorko zadostiti določenim pogojem: v štirih urah se skladbe ne smejo ponoviti, njihova minimalna dolžina je dve minuti, skladbe morajo podpisovati znani avtorji, izvajalec ne sme improvizirati, igrati jih mora na javnem prostoru, najdaljši premor med skladbami je 30 sekund, po vsaki polni odigrani uri pa je dovoljen petminutni odmor.

V tem času je Zoran prepotoval precejšen del Slovenije - svoj Guinnessov podvig je začel v Ljubljani, nato ga je pot vodila do Bleda, Kranja, Novega mesta, Kostanjevice in nazadnje še do Brežic, kjer je tudi padel nov svetovni rekord.

Novi svetovni rekorder v maratonskem igranju na harmoniko se bo ta konec tedna udeležil festivala Panonika Harmonika v Brežicah, kjer bodo postavljali še tri Guinnessove rekorde, in sicer bodo skušali doseči rekorde v naslednjih kategorijah: kuhanje obare v največjem litoželeznem loncu, največje slovensko kosilo (goveja juha, pražen krompir, hren) in največ harmonikaric na enem mestu.

Lani so na festivalu podrli Guinnessov rekord z največ harmonikarji, saj so sestavili največji orkester na svetu, ki je štel 1.137 glasbenikov.